Земеделски стопани от Русенско ще могат да получат държавна помощ заради лошото време тази година по две направления - за унищожени площи от наводнения и заради суша. Това става ясно от нова заповед на зам.-министъра на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева. В документа се изброяват регионите на страната, където е имало неблагоприятни климатични събития и видовете култури, за които се полагат компенсации.
Държавна помощ се отпуска конкретно за наводнения в областите Бургас, Варна, Видин, Враца, Плевен, Русе, Силистра, София-град, София-област, Шумен и Ямбол за културите пшеница, ечемик, овес, сорго, царевица (за зърно), царевица (за силаж), рапица, слънчоглед, нахут, грах, фасул (полски), домати, картофи, кориандър, анасон и люцерна. Компенсации ще се изплащат и заради суша (засушаване) в областите Варна, Русе, Стара Загора, София-град и Шумен за културите слънчоглед, грах, нахут, лайка, кориандър, резене, копър, арония и касис.
Земеделските производители с напълно пропаднали площи от посочените области и земеделски култури имат право на държавна помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични събития, които могат да бъдат приравнени на природно бедствие, уточнява заповедта на зам.-министъра. Помощта ще бъде изплатена в размер, определен от Управителния съвет на държавен фонд „Земеделие“.