Протест блокира за кратко движението към Дунав мост вчера по обед в Русе. Той бе организиран в социалните мрежи и обедини две теми - борбата за чист въздух и желанието за по-добър живот.
В протеста се включиха над 50 човека. Сред истински възмутените имаше и добре познати лица, превърнали протестите в свое основно занимание.
Двайсетина автомобила направиха шествие по централните булеварди на града. Те потеглиха от паркинга на Централна гара, а крайната точка бе международният път в посока към Дунав мост. През цялото време имаше и засилено полицейско присъствие. Оператор от МВР снимаше протеста и това предизвика за кратно напрежение, туширано с обяснение на полицай, че материалът няма да се използва за репресии, а се прави с превантивна цел, за да се използва при евентуални нарушения на обществения ред.
Въпреки че автомобилите трябваше само да се подредят в едната лента, без да затварят пътя, хората решиха да направят блокада. С жива верига и транспарант за смяна на системата те препречиха платното. Полицията ги помоли да освободят пътя, тъй като нямат разрешение за такива действия. Малко след това протестиращите се изтеглиха встрани.
Заради блокадата и опасността някой да пострада при преминаването най-вече на камиони, Пътна полиция пренасочи движението по обходен маршрут.