Круизите са шампанското на туризма. И то точно речните круизи, при които белите по аналогия с яхтите кораби се плъзгат грациозно по гърба на реките - тези безкрайни романи между две твърди корици, както пише в най-новата си книга "Пиафе" Недялко Славов.
Точно такова искрящо преживяване предложи на 121 българи, сред които и голяма русенска група, обновеният тази година пътнически кораб "Елегант Лейди" на специално организирания от "Дунав турс" круиз по река Рейн.
За емоции се разказва трудно, но има факт, който казва повече от хиляди думи - 80 от пътниците на борда са избрали разходката по Рейн след миналогодишен тур по Дунав с друг кораб на "Дунав турс" - романтичната "Ариана".
Иначе - на круиз като на круиз. Капитан Калоян Михов и двамата му помощници с измамна за пътуващите лекота, дължаща се на големия натрупан опит и професионализъм, превеждаха 110-метровият плаващ луксозен хотел през капаните на плитчините. Туристите пък попиваха забележителностите на Кьолн, Антверпен, Амстердам, Ротердам, Дортрехт и Неймеген, а желаещите посетиха с автобус една от континенталните столици на шоколада Брюж и сърцето на Европа - Брюксел.
Вкусен акцент в пътуването бе менюто, разработено под ръководството на главния готвач Ивайло Илиев и включващо най-характерните и вкусни храни във всяка държава, през която "Елегант Лейди" минава - Германия, Холандия и Белгия. А всичко това като чаша старо вино допълваше артистичната програма, чиято кулминация неизменно настъпваше с топло-дрезгавите балади на Тони Димитрова.
Може би най-щастлив накрая бе един млад русенец - 20-годишният студент по право в УНСС Виктор Стенатов, син на известния адвокат Ангел Стефанов, който спечели голямата награда от томболата на борда - безплатен круиз по Дунав догодина.
А за всички останали остава възможността да се насладят на следващия круиз специално за българи на "Дунав турс" в началото на ноември идната година по Рейн и Мозел през Германия и Франция. Маршрутът от Кьолн до Страсбург е определен лично от изпълнителния директор на компанията капитан Светослав Филев и дори само това вече е сигнал, че носи етикета ВИП. Седмица преди това пък за плаване по Дунав през Австрия, Унгария, Словакия и Германия на "Ариана" ще се качат български туристи.