Бившият световен шампион в тежка категория Владимир Кличко е загрижен за несигурното бъдеще на бокса на Олимпийските игри в Токио през 2020 година.

"За първи път в историята на аматьорския бокс може да се случи най-лошото. Трябва да обединим усилията си, за да защитим мечтите на спортистите, които искат да променят живота си, като станат участници в предстоящите Олимпийски игри.

Поради безпрецедентно нарушение в работата в организацията, боксът е изправен пред опасността да загуби своя статут на олимпийски спорт.

Подкрепям националните боксови федерации в желанието им да се присъединят към световноизвестната организация WBA, която е една от пионерите на бокса.

Освен това искам Международния Олимпийски Комитет да разглежда WBA като организация, която ще централизира спорта, докато продължи да защитава интересите на своите спортисти и фенове и да даде лиценз на WBA за предстоящите Олимпийски игри в Токио", каза Кличко.

Боксът е част от Игрите от 1920 година, но мястото му в Токио 2020 е поставено под съмнение, тъй като Международният олимпийски комитет предупреди Боксовата федерация (AIBA), че трябва да подобри управлението в организацията.