Проектът за наредба на Министерството на икономиката, която ще въведе нови декларации и регистър за всеки грам гориво, използван от земеделските стопани, ще се разглежда тази седмица на закрито заседание в парламента. Въпреки липсата на практика законодателят да обсъжда проекти на наредби, които представляват подзаконови нормативни актове и се издават от изпълнителната власт, парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата ще разгледа проекта утре. След силния негативен отзвук от проекта в средите на земеделските стопани се очаква текстовете да бъдат променени. Срокът, определен от икономическото министерство за обществено обсъждане на проектонаредбата, ще изтече на 30 ноември.
Както "Утро" писа, според наредбата стопаните трябва да водят всекидневни дневници с изразходваното гориво, като бъдат описвани имената и ЕГН-та на трактористите, зареждащи всеки ден различните количества горива, искат се GP-координати и цялата останала бумащина, изискваща се и от бензиностанциите. 
"Представеният проект за наредба е поредното доказателство, че администрацията в Република България категорично стои на разбирането, че всички, включително и бизнеса, трябва да съществуват и работят преимуществено за обезпечаване на нейния комфорт и все по-безумните и логически неоправдани действия и нормативни разпореждания", коментира в официалното си становище по проекта регионалният фермерски съюз "Дунавско зърно".