От 1 януари се въвеждат електронните винетки за леките коли, а от средата на август влизат в сила тол таксите или таксуването на километър за по-тежките моторни превозни средства. Националното тол управление към Пътната агенция е специализираното звено, което ще се занимава със събирането на електронните винетни такси, които пък ще заменят старите хартиени стикери. в него ще работят над 900 души, около 600 от тях ще имат контролни функции.

Как ще заработи системата за електронните винетки - разказва Антон Антонов, директор на Национално ТОЛ управление към Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

От 17 декември 2018 г. всеки потребител ще може на сайта на ТОЛ системата да конвертира винетката от хартиена в електронна. При влизане в сайта потребителят трябва да напише регистрационния номер на колата и валидността на винетката. След това е ангажимент на ТОЛ звеното да прехвърли тези данни в ТОЛ системата. Сайтът е bgtol.bg и ще заработи от 17 декември 2018 г., увери Антонов.

Ако шофьорът не е регистрирал винетката си в сайта, не трябва да отлепва хартиената от стъклото на автомобила, тъй като валидността и може да е и след 31 януари 2019 г.

Конвертирането през сайта е препоръчително и така ще улесни системата да не бъде хващан като нарушител, коментира той. Водачът не подлежи на санкции, ако не е конвертирал винетката си в електронна.

Ако водачът няма винетка и иска да си купи електронна - има няколко начина това да се направи. Единият начин е през уебсайта bgtol.bg. Ще има разработено и мобилно приложение, през което ще може да се купуват е-винетки. Отделно ще бъдат разположени по търговски обекти 500 терминала на самообслужване. Последният възможен начин на закупуване е на каса - в бензиностанции и търговски обекти.

Плащането може да става с дебитна или кредитна карта, банков трансфер или карта за гориво. За банковия трансфер обаче е необходимо технологично време от 1-2 дни, за да бъде обработен превода и да се отрази в системата валидността на винетката.

Цените на винетките се запазват без промяна, припомни още Антонов.