Специализираната прокуратура иззе валута и левове, равняващи се на 427 000 лв., от банкова касета на главния секретар на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), съобщават от спецпрокуратурата.

На 13 ноември 2018 г. Специализирана прокуратура извърши с разрешение на Специализирания наказателен съд претърсване и изземване на банкова касета, наета от главния секретар на агенцията Красимир Томов. Той е обвиняем по досъдебното производство за участие в организирана престъпна група, длъжностни престъпления и корупция, в което обвиняем е и бившият председател на агенцията Петър Харалампиев.

В касетата бяха намерени и иззети значително количество недекларирани (по чл. 35, ал.1, т. 2 от Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество) пари в различни купюри и валути - евро, долари, британски паундове и левове. Левовата равностойност на намерената сума надхвърля четиристотин двадесет и седем хиляди лв., съобщават от държавното обвинение.

Томов е декларирал единствено 25 350 лв. спестени средства, както и 36 000 лв. от заплати.

Иззетите парични средства са били държани в касета на банков офис в столицата, като достъп до нея е имал единствено обвиняемият главен секретар на ДАБЧ.

Както претърсването и изземването на парите от банковата касета, така и последващия им оглед като веществено доказателство (осъществен на 19 ноември 2018 г.) са извършени след производството по мярката за неотклонение на Красимир Томов в Специализирания наказателен съд заради декларирана служебна ангажираност на неговите защитници.

Адвокатите, които присъстват на такива процесуално-следствени действия, заявиха свободни дати за участие в тях едва след делото по мярката. На самото дело, в защита на клиента си, те изтъкнаха като аргумент липсата на намерени парични средства, доказващи престъпна дейност на Томов и другите обвинени по досъдебното производство, се посочва още в съобщение на прокуратурата.

В понеделник стана ясно, че МВР и ДАНС започват проверка на всички български документи за самоличност, издадени на чужденци през последните пет години.

Още през 2014 година прокуратурата е била наясно със злоупотреби при издаването на българско гражданство. 

Председателят на ДАБЧ Петър Харалампиев е обвинен за участие в организирана престъпна група за даване на гражданство срещу подкуп. Той беше отстранен от поста си, а от ВМРО, от чиято квота е Харалампиев, съзряха политическа атака от страна на ДПС.