Беше само въпрос на време германските съдилища да обърнат погледа си към аутобаните, забранявайки движението на стари дизелови автомобили по тях. По-рано миналата седмица в определени централни зони на Гелзенкирхен и Есен бе забранено движението на стари дизели. Интересното е, че подобна забрана бе въведена и за части от магистрала A40, преминаваща през индустриалния район Рур. Тези ограничения се очакват да влязат в сила от юли 2019.

Министърът на екологията на Северна Вествалия, през която преминава засегнатата част от магистралата, ще обжалва решението на съда. За разлика от градските части, за които важат забрани, магистралата няма много опции за заобикаляне, каквито има в градовете. Затова остава да се види дали такава забрана е възможно да бъде изпълнена.

Това последно съдебно решение идва дни след съдебно решение, забраняващо на старите дизели да се движат в определени централни части на Кьолн и Бон. Други градове, в които дизеловите автомобили може да бъдат ограничени по подобен начин през 2019 г., са Майнц, Щутгарт, Аахен, Франкфурт и Берлин. Последните два града също възнамеряват да забранят дизелите Евро 5 (не само Евро 4) преди края на следващата година.

Успокоението за собствениците на такива автомобили за момента се крие във факта, че тези забрани обхващат определени централни части, като в Бон забраната важи за два пътя, докато за Берлин тя е в сила за „най-малко единадесет маршрута“. Пълният списък на забраните и издадените съдебни постановления може да видите ТУК.

Проблемът е, че колелото вече се завъртя и тези забрани ще стават все по-масови и по-широкообхватни. Купувачите също го разбраха и през първата половина на годината в Германия делът на новите дизелови автомобили падна до 31,1% (спрямо 41,3% за същия период през 2017 г.). Спадът в продажбите на нови дизелови автомобили в ЕС за същия период е с 16%.