Европейската централна банка (ЕЦБ) лишава гръцките банки от един от източниците им на финансиране, което създава нова опасност за Гърция.
ЕЦБ вече няма да приема гръцки държавни облигации или гарантирани от правителството облигации като гаранция за отпускане на кредити.

Досегашният режим позволяваше на гръцките банки да заемат пари от ЕЦБ при по-ниски гаранции от тези, които обикновено се изискват.
Решението на ЕЦБ влиза в сила на 11 февруари. Ликвидността, която гръцките банки са получили от ЕЦБ и се намира в този механизъм, е надхвърлила 56 млрд. евро в края на декември миналата година.

Гръцките банки ще могат да получават средства от гръцката централна банка по линия на програмата за спешна ликвидна помощ (ELA), както досега.
"Решението на ЕЦБ няма да се отрази негативно върху финансовия сектор на страната. Той остава напълно защитен, благодарение на други налични канали за ликвидност", съобщи веднага гръцкото министерство на финансите.

Финансовото ведомство посочи, че решението на ЕЦБ „поставя под натиск еврогрупата  (групата на министрите на финансите на страните от еврозоната б.ред.) да постигне по-бърз напредък към сключване на взаимноизгодно споразумение между Гърция и нейните партньори“ по бъдещето на гръцкия дълг и икономическите реформи на страната.

Гръцкият в. "Вима" коментира, че новото правителство е получило "бойно кръщение" след края на първия цикъл от посещения на премиера Ципрас в Рим, Брюксел и Париж, и след разговорите на финансовия министър Варуфакис с неговите колеги от Франция, Италия и Германия вчера, а също и след първата неофициална реакция на германското правителство, от която се вижда, че Берлин е непоколебим, посочва още вестникът.

Гръцките банки обаче ще имат достъп до ликвидност по линия на механизма ELA към гръцката централна банка само до 28 февруари,
докато е валидна и текущата спасителна програма за Гърция, чийто срок бе удължен дотогава в началото на декември. Източници в Брюксел и Берлин заявяват, че тази ликвидност е гарантирана само до края на февруари.

При тези обстоятелства става ясно, че за Атина времето е ограничено и че в този интервал от две седмици кабинетът Ципрас е изправен пред три критични дати - първата е свързана с вота на доверие на правителството в понеделник, когато то се очаква да представи и своята управленска програма, втората се отнася до извънредното заседание на еврогрупата и планираната среща на върха на ЕС на 11-12 февруари, а третата е свързана с критичната среща на еврогрупата на 16 февруари, смятат наблюдатели в Атина.

В. "Имерисия" оценява като драматични събитията, разразили се след решението на ЕЦБ да спре финансирането на Гърция. Вестникът отбелязва, че Мартин Шулц, председателят на Европарламента, вчера също заплашил Гърция с фалит.
В печата се цитира и публикация на "Блумбърг", в която се твърди, че Гърция е застрашена от крах на 25 февруари, ако не бъде удължено кредитирането на страната с 15 млрд. евро.