Цената на бензина падна с около 24 ст. за 18 дни. Това показва справка на “24 часа” в специализирани сайтове за цените на моторните горива.

Средната цена на масовия бензин А95 в неделя беше 2,13 лв., а седмицца по-рано беше 2,29 лв. Най-голяма е разликата с първите 5 дни на ноември когато този безнис се продаваше срещу 2,37 лв. за литър.

При дизела разликата с началото на месеца е 7 ст. надолу в сравнение с дните, в които се продаваше за 2,41 лв. Вчера средната му цена бепе 2,34 лв., а седмица по-рано - 2,38 лв.

Почти без никаква промяна се търгува газта. Цената на пропан-бутана се задържа от 13 ноември насама на 1,08 лв., а разликата с преди това е едва 1 ст. Експерти посочват, че цените на горивата не са резултат от протестите, а са отражение на цените на петрола. През изминалата седмица Българската петролна и газова асоциация се срещна с управляващите. Сред предложенията за намаляване на цените беше през зимата да се премахва задължителната биодобавка в горивата. Според изчисления от петролния бранш тя оскъпява горивата на едро с близо 7 ст. на литър.