Инспекторите на Комисията за защита на потребителите ще присъстват активно в търговските центрове, за да следят продажбите по време на Черния петък и да реагират при необходимост. По американска традиция редица магазини обявяват големи намаления от 50%, 60%, 70% по време на кампанията. Черният петък в САЩ тази година е на 23 ноември, но у нас разпродажбите обикновено продължават няколко дни около тази дата.
При установяване на административни нарушения най-често се налагат санкции, които достигат до 3000 лв. При по-леките понякога се дават предписания на търговците да приведат дейността си в съответствие с изискванията на закона.
За по-сериозните нелоялни практики - когато търговецът с преддоговорната информация или чрез анонса е заблудил потребителя за характеристиките или за цената на рекламираните стоки, санкциите са от 1000 до 30 000 лв. Забранява се и прилагането на тази нелоялна практика в бъдеще, като при неспазване на забраната, глобата за търговеца може да достигне до 50 000 лв.
ОТ КЗП предупреждават да се внимава за няколко класически капана по време на намаленията. На първо място са фалшивите намаления, обявени в електронни медии и брошури. Когато се отиде в магазина, се оказва, че такива стоки няма или е имало 2-3 бройки, които вече са свършили. Но потребителят вече е в търговския обект, разглежда другите видове стоки и ако не е достатъчно чувствителен към тези хватки и ходове, често си купува нещо друго. Друг трик са т.нар. недействителни отстъпки. Търговецът обявява определен процент отстъпки, но те не са реални, тъй като стоката никога преди това не е продавана на по-високата цена. А има и реални намаления, от които обаче потребителят нищо не печели. Например даден търговски обект поддържа доста по-високи цени и дори при сериозен процент отстъпки, стоките там остават значително по-скъпи, отколкото на друго място.