В цялата страна се провеждат редица протести със социални и политически искания, предадоха репортерите и кореспондентите на БГНЕС.

Четири протеста с различни искания се събират в столицата. Сред тях има коли от различни краища на страната. Малко след 12:00 часа пристигнаха коли с национални знамена от Пловдив и Пазарджик. С клаксони и викове минаха покрай парламента, предаде репортер на БГНЕС.

Протестните действия се очакваше да започнат след 11:00 часа. Въпреки призивите в социалните мрежи за блокада на столицата от ранни зори, малко след 12:30 пред паметника на Цар Освободител срещу Народното събрание се бяха събрали не повече от десетина души, които традиционно всеки ден са пред сградата с искане за по-добър живот, срещу монополите и за незабавна оставка на Бойко Борисов.

За днешния ден се очаква по-масирано присъствие от протестиращи да има след 13:00 часа с искане за оставката на кабинета „Борисов 3“. Шествието по план трябва да тръгне от Народното събрание, да продължи по бул. „Цар Освободител”, Министерския съвет, бул. „Дондуков”, бул. „Васил Левски”, „Цар Освободител” до Орлов мост. Обявеният краен час е 20:00.

Междувременно продължава и протестът на майките, който ще премине под формата на мълчаливо присъствие. Недоволните майки ще останат на Ларгото, докато парламентът приеме оставката на вицепремиера Валери Симеонов.

МВР има готовност да осигури сигурността по време на шествията. Над 2000 униформени са ангажирани по пътищата в неделния ден. Половината от тях са в София, съобщи директорът на "Национална полиция" главен комисар Христо Терзийски.

Пловдивчани протестират срещу корупцията

След многолюдното автошествие и блокажа на централната част на Пловдив миналата неделя, днес протестите продължиха, но в по-умален вид, предаде кореспондентът на БГНЕС от града на тепетата.

Част от събралата се автоколона с национални знамена, плакати и патриотични песни тръгна още сутринта към столицата, друга част мина през улиците на Пловдив, а пред сградата на общината се събраха не повече от двеста души.

Те протестираха срещу цените на горивата, срещу корупцията във всичките и сфери, още от детската градина, срещу качеството на учебния процес, срещу мафиотското управление.

Хората са недоволни, без да могат да формулират една централна причина, но се обединиха около факта, че корупцията разяжда като ракови клетки цялото ни общество.

Блокираха пътя Симитли-Банско

В 12.00 часа над 100 души след кратко боричкане с полицията затвориха пътя Симитли-Банско-Гоце Делчев, предаде кореспондентът на БГНЕС от региона.

Блокадата се намира край Разлог.

„За пръв път Разлог и Банско се обединихме, за да протестираме заедно срещу поскъпването на водата с 50%, както и на всички безобразия, случващи се през последните 29 години“, заяви един от водачите на протестите.

Второстепенният път е затворен за движение и от двете страни, както към Банско, така и към Благоевград и София.

Организаторите категорично заявиха, че протестът им не е политически, а е насочен срещу всички партии, управлявали страната след 10 ноември 1989 г.

В същото време полицията и жандармерията не допуснаха блокиране на главен път Е-79. В 9.00 часа пристигнаха 4 буса на жандармерията от София. От 10.30 часа те се разположиха от двете страни на пътя в местността „Полигона“. На паркинга там по единично пристигаха около десетина автомобила с 30 протестиращи. Организаторът на протеста от миналата седмица Александър Стамболийски каза, че днес няма да има блокада, тъй като той не е организиран от него, а хората са два пъти по-малко от полицаите.

В момента главният път е блокиран от жива верига полицаи, които няма да позволят евентуалното му блокиране от протестиращи.

Русе иска чист въздух, ямболчани блокират Лесово

И ако за Разлог и районът основната тема за протеста са високите цени на водата, то в Русе демонстрантите се обявиха против замърсяването на въздуха, повишаването на данъците, поскъпването на гражданската отговорност и увеличението на цените на храните. Недоволните се заканиха, че ако не бъдат чути, следващата неделя ще затворят пътя Русе-София.

В Ямбол протестите са два. Първият е с искане за смяна на системата. Около 100 коли и камиони се насочиха към граничния пункт Лесово, като в този момент блокират движението по международния път. Вторият протест е срещу високите цени на горивата и в подкрепа на майките на деца увреждания. Те планират да блокират магистрала Тракия.