Сутеньори подмамват млади жени да участват във филмови продукции и ги превръщат в проститутки в чужбина. За тази опасна схема за трафик на жени в Бургас съобщи Нова телевизия.

Изпадналите в беда могат да подават сигналите си в Комисията за борба с трафик на хора на телефон: 0800 20 100.

Зачестили са случаите на подмамени от обяви млади жени. Момичетата, които попадат в схемите, са привлечени от обещанията за добро заплащане и кариера. Обикновено те се подмамват от атрактивни обяви в интернет за статисти за чуждестранни филмови продукции.

От Комисията за борба с трафик на хора обясняват, че жертва на подобни измами най-често стават момичета от семейства, в които е нарушена комуникацията.

"Изпращат им самолетен билет за Англия и така те са въвлечени в схема за сексуална експлоатация. В момента, в който слязат от самолета, те губят контрол над живота си. При съпротива им се оказва насилие, за да бъдат пречупени по-лесно", каза секретарят на местната Комисия за борба с трафика на хора Росица Янева.

Схемата започнала да се разплита, когато близки на едно от изчезналите момичета подали сигнал. След намесата на полицията младата жена е измъкната от схемата. Разследването продължава.

Само за 2017 г. известните на Бургаската районна прокуратура жертви на трафик с цел сексуална експлоатация в града са 25 души.

Сутеньорите в България и в чужбина не подбират евентуалните си жертви. Актрисата Ралица Паскалева, известна като д-р Галя Стилянова във филма "Откраднат живот", изпратила ФБР по петите на американец, представил се за филмов продуцент. Той предлагал участия в мегапродукции за много пари на млади актриси от Европа.

Ралица Паскалева се свързала с мъжа във връзка с кастинг за роля, какъвто той твърдял, че провежда. Обещаното заплащане било по $1000 на ден. Обяснил, че филмът е мегапродукция по темата за трафика на хора, която щяла да се снима в различни държави в Европа и отвъд Океана.

"Първото, което ме усъмни, беше, че той искаше аз да го набера по телефона. След това започна сам да се заплита в някакви лъжи", разказа актрисата.

След разговора тя решила да провери в интернет мъжът, представил се за продуцент. Открила, че той има криминално досие, което според американските закони може да се публикува, защото вече е осъден.

"Този мъж има две присъди за обир и 4-5 за употреба и продажба на наркотици. Срещу него са подавани и оплаквания за сексуален тормоз, като на една от жертвите си трябвало да плати обезщетение от 40 000 долара", казва актрисата.

Това принудило Ралица Паскалева да звънне директно във ФБР.