Съдът окончателно отмени част от правилата, по които служебно се определя потреблението на ток от битови и фирмени потребители, когато електромерът е повреден или липсва. Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) е потвърдил окончателно решението на долната инстанция.
Според отменените правила при повреда или неточна работа на тарифния превключвател отчетената електрическа енергия се разпределяше на база на аналогичен предходен период. При липсата на такъв количествата се коригираха в съотношение 60 на сто за дневна и 40 на сто за нощна тарифа. Досега електроразпределителните дружества изчисляваха по този начин потреблението на клиентите си, които нямат електромер или уредът за измерване е повреден, превключва неточно от дневна на нощна тарифа или е бил манипулиран.
Делото стигна до съда след протест на прокуратурата, която оспори разпоредбите на бившата Държавна комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Те са приети през 2013 г., а държавното обвинение е отнесло проблема пред съда през миналата година.
Според петчленния състав на съда оспорените разпоредби са незаконосъобразни и трябва да се отменят. Магистратите са отчели нарушения на основните принципи на Административно-процесуалния кодекс - за законност, равенство, достъпност, публичност и прозрачност.