Димитър ДРАГАНОВ
20 години затвор даде Окръжният съд на Валентин Иванов Маринов за убийството на Алекс Славов Ангелов в центъра на Бяла.
Преди финалното заседание по делото пред Съдебната палата се състоя поредният протест на близки и приятели на момчето, чийто живот бе прекършен в зората си. Десетина беленчани издигнаха плакати за справедлива присъда за убиеца, защото в Бяла усилено се говорело, че истинският извършител на престъплението е на свобода, а 32-годишният ром е изкупителна жертва.
18-годишното момче почина след спречкване пред дискотека в Бяла призори на 8 юли миналата година. Маринов го ударил в лицето, младежът паднал, главата му се ударила силно и изпаднал в кома и почина след седмица в болница „Канев“, без да дойде в съзнание.
Вчерашното съдебно заседание започна с обяснение на съдебния лекар д-р Пламен Димитров по възложената му допълнителна съдебно-медицинска експертиза. Той обясни, че смъртта е настъпила от тежка черепно-мозъчна травма с мозъчни кръвоизливи, но няма травми по лицето му.
Това означава, че по лицевите му части не е нанесен силен удар, но при рязък удар с юмрук по главата човек може да загуби равновесие и да падне, посочи д-р Димитров пред съда.
Защитаващият Валентин Маринов адвокат Венцислав Великов помоли съда да допусне следствен експеримент на мястото, където е станало спречкването между Алекс и групата роми, при който всеки един от свидетелите да даде допълнителни разяснения къде е бил по това време и какво е видял, но прокурор Андрей Ангелов и адвокатът на близките на Алекс Емил Тодоров отхвърлиха искането като несъстоятелно. След кратка почивка на 5-членния съдебен състав съдия Юлиян Стаменов не допусна провеждането на следствен експеримент с мотива, че тогава всички участници в скандала са пили и надали ще могат да възпроизведат фактическата обстановка преди 16 месеца.
След този отказ започнаха предоариите.
Прокурор Ангелов обяви, че поддържа обвинението за извършено убийство на 8 юли призори пред дискотеката в Бяла. Според обвинителния акт кавгата избухнала след като Валентин Маринов и Живко Йорданов поискали, но не получили цигари от Алекс. Последвали обиди на етническа основа. Племенникът на Валентин Йордан се опитал да удари с шише бира Алекс по главата, но не успял, след което момчето го ударило леко в лицето. Тогава вуйчо му Валентин ударил Алекс в главата, той паднал фатално и изпаднал в кома. Валентин го бутнал с крак, но като видял че не мърда, побегнал към дома си заедно с другите десетина роми. Изводът на обвинението е, че е извършено умишлено убийство по хулигански подбуди, което прокурор Ангелов настоя да бъде наказано с 20 години затвор при строг режим. 
Обвинението бе подкрепено от адвокат Емил Тодоров, чрез когото близките на Алекс внесоха граждански иск за 500 000 лева обезщетение.
В края на този процес остават повече въпроси, отколкото ясноти. На първо място има ли убийство, на второ кой е ударил Алекс, защото на предното заседание Валентин каза, че племенникът му Йордан е нанесъл удара, как го е ударил и накрая ударен ли е бил Алекс преди падането си на земята, започна пледоарията си адвокат Венцислав Великов. 
По думите му след отказа да даде цигара Алекс е започнал да псува групата роми на етнос и напрежението е ескалирало. 18-годишното момче е ритнало по краката Йордан Йорданов и той е опитал да го удари с шише бира и получил удар в лицето. Тогава Валентин се опитал да защити племенника си, ударил Алекс и той падал на плочките. В крайна сметка обвинението на прокуратурата, че това е убийство по хулигански подбуди не е правилно, посочи адвокат Великов и поиска то да бъде преквалифицирано в убийство по непредпазливост, за което наказанието е значително по-ниско.
В крайна сметка доводите му не бяха приети и съдът подкрепи искането на прокуратурата и присъди 200 000 лева обезщетение на родителите на убитото момче.
Наказанието може да се обжалва в 15-дневен срок пред Апелативния съд във Велико Търново.
Доволни сме от дадената присъда, тя показва, че в България има справедливост, каза след процеса Силвия Панайотова, леля на Алекс.
Ще обжалваме до последна възможност, заяви на свой ред адвокат Венцислав Великов.