32% от замърсяването на въздуха се дължи на автомобилния трафик. Предвид тенденцията да се превръщаме в морга за старите коли на Европа, е съвсем нормално да се вземат мерки, с които да се регулира замърсяването на въздуха. Увеличаването на данъците за стари автомобили, които тровят въздуха, е справедливо. Пушещите коли, които бълват отрови, трябва да плащат по-големи данъци. Това каза кметът Пламен Стоилов по повод законовите промени, станали един от поводите за масовите протести в страната. Той посочи, че с този въпрос се спекулира излишно, и припомни, че кметовете подлежат на персонални глоби, ако не вземат мерки за чистотата на въздуха. 
Всяка община е ангажирана да въведе конкретни ставки, а с колко точно ще се повиши данъкът, ще реши общинският съвет. Официално цифра ще се определи и обяви, след като законът влезе в сила, ако това се случи, каза Стоилов. Както е известно, президентът Румен Радев наложи вето на закона за корпоративното подоходно облагане.  
А иначе направени изчисления от Националното сдружение на общините показват, че ако се вземе минималното увеличение, например за Опел "Корса" повишението ще е с 6,30 лева или 53 стотинки на месец. Част от събраните допълнителни средства ще се използват за екологични цели, отбеляза още кметът.