Пътешественикът Петър Ванев се завърна в родния си град като покорител на втория особено вълнуващ маршрут в живота му, който го доближи до мечтаната Тройна корона. Младият мъж измина прочутата Апалачка пътека в САЩ, която е втората част от покоряването на прочутата тройка живописни и опасни пеши пътешествия, като стана първият българин, изминал 3500-те километра през 14 американски щата. Преди година Пешо се прослави като първия българин, изминал първия от трите маршрута - Тихоокеанския хребет. 
Русенецът поема по маршрута в края на май, а на рождения си ден, 16 септември, в 9.30 достига финала на връх Бакстър в планината Катадин. 109 дни, 92 значими върха, 3500 километра, изминати през 14-те щата от Джорджия до Мейн, при това само с един чифт обувки, това отчете вчера на първата си русенска пресконференция Петър Ванев. 
Средностатистическите пътешественици ползват между четири и пет чифта обувки, но аз си поставих моя лична кауза и с упоритост успях да измина тези 3500 километра, обясни 32-годишният възпитаник на МГ "Баба Тонка", чието  пътуване този път беше подкрепено и от община Русе и общинската фондация "Русе - град на свободния дух". 
Тръгнах извън сезона, защото бях зает с написването на книгата "Пътека през огън и лед" за преминаването по Тихоокеанския хребет, разказа Пешо Ванев. Изпитал на гърба си тропически бури и урагани, влажност до 80-90 процента, а пътят му през по-голямата част от времето преминавал през гориста местност подобна на зелен тунел. 
Едно от запомнящите се изпитания бил Президентският траверс в Белите планини в щата Ню Хемпшир.
Това е комбинация от няколко върха с изключителни пейзажи. Първенецът на Белите планини е връх Уошингтън, на който са отчетени и едни от най-силните ветрове през зимата със скорост 234 мили в час. Пътеката минава през самия връх, но когато бях там, почти нямаше вятър, казва Ванев.
 И все пак сред най-вълнуващите преживявания на Петър е срещата с 87-годишния Папи, който е прекосил и трите маршрута на Короната, а сега опитвал да стане най-възрастният пътешественик, минал по Апалачката пътека. 
Правя тези преходи, за да дам възможност на хората, които не могат да отидат на тези места, да преживеят вълнуващите емоции и да ги видят през моите очи, каза Петър Ванев. Сега му остава да прекоси и Континенталната пътека - третият от маршрутите в Тройната корона. Той е с дължина около 5000 километра и русенецът възнамерява да тръгне на път през март 2019 година. Преди това очаква да излезе от печат книгата за първото му пътешествие, а той междувременно ще се заеме с описванията на преживелиците си по Апалачката пътека.