Акт за административно нарушение съставиха вчера русенските екоинспектори на оператора на сметището фирма „Берус“ заради пожара от 3 ноември, който обгазяваше града повече от седмица. Фирмата ще бъде санкционирана, тъй като е допуснала запалване на отпадъците в клетка 2, като по закон за това нарушение глобата е от 7000 до 20 000 лева.    
Срокът за определяне на конкретната санкция е три месеца. Както вече стана известно, кметът Пламен Стоилов се е обадил на директора на РИОСВ и е поискал максимална глоба за оператора „Берус“ - фирма, свързана с общинския съветник от „Атака“ Мирослав Славчев. 
Дейностите по потушаване на възникналия пожар продължиха повече от седмица. Към момента аварийната ситуация е овладяна и са изпълнени дадените предписания. Предстои екоинспекцията да извърши последващ контрол.
Междувременно общинският съветник Иво Пазарджиев заяви, че в общественото пространство са се зародили сериозни съмнения, че пожарът е умишлено предизвикан с цел икономия на средства. Той внесе и питане до кмета Пламен Стоилов във връзка с пожара на сметището, като настоява за безкомпромисни действия. Пазарджиев отправя въпроси, чиито отговори кметът даде още в петък на пресконференцията по повод отчета за третата година от втория му мандат. 
Съветникът от групата на „Патриотите, ВМРО“ иска да знае каква е причината за пожара, какви са щетите и какви ще са санкциите за оператора. Той настоява да разбере още какви спешни мерки ще бъдат предприети от общинска администрация, за да не се допуска нов пожар.
Близо седмица гражданите бяха тормозени от силните миризми, допълващи и без друго изключително лошия русенски въздух. Това извънредно положение предизвика справедливото недоволство на нашите съграждани, припомня още Пазарджиев. 
Както „Утро“ писа, причината за пожара, обгазявал града дни наред, е неспазена технология от страна на оператора. Оформил се е изключително висок скат, където не може да се запръстява. В резултат от външна намеса, най-вероятно отпадъци от печки на твърдо гориво, се пали в дълбочина. Образувало се е изтичане на метан, който тръгва по „джобовете“, и това е довело до горене на няколко места.