Американският президент Доналд Тръмп предупреди европейските съюзници на САЩ, че повече няма да плаща за сигурността на Европа и едновременно с това да губи огромни суми пари от търговията със страните от ЕС. Той написа това в своя Туитър след завръщането си от Париж, където участва в церемонията по случай 100 години от края на Първата световна война /1914-1918 г./

„Току-що се върнах от Франция, където постигнах много по време на срещите ми със световните лидери. Не е лесно да се обсъжда факта, че към САЩ трябва да се отнасят справедливо – нещо, което в момента не се случва както във военната, така и в търговската сфера. Ние плащаме значителна част от разходите, свързани с осигуряването на военната защита на другите страни – стотици милиарди долари – за привилегията да губим стотици милиарди долари от търговията със същите тези страни“, написа стопанинът на Белия дом.

Тръмп заяви, че лично е предупредил лидерите, с които е разговарял за това, че повече не може така. „Това е абсурдна несправедливост спрямо САЩ. Огромните пари, които ние харчим за защита на други държави и нищо да не получаваме в замяна, освен загуби и търговски дефицит. Настъпило е време тези много богати държави или да плащат на САЩ за предоставяната им прекрасна военна защита, или да се защитават сами..., а търговията трябва да бъде свободна и справедлива“, подчерта американският президент.