Една от големите награди на ЮНЕСКО тази година у нас е за доктор Магдалена Баймакова. Тя е на 35 и вече е една от най-изявените жени учени у нас, съобщава bTV.

Всяка година ЮНЕСКО връчва национални стипендии на жени учени. Д-р Баймакова печели стипендия от 5000 евро заради проучванията си в областта на хепатит Е.

„Още от дете мечтаех да бъде лекар, породено от лична житейска история. Имахме болен в семейството и смятах, че медицината прави чудеса и че може да лекува хората”, разказа д-р Магдалена Баймакова.

Вече 9 години д-р Баймакова се посвещава на изследването на непознати в България вируси.

"Ние се отдаваме повече на работата, отколкото на близките, но пък това е кауза, това сме избрали и няма място за оправдание. Имам малка дъщеря, сподели през сълзи д-р Баймакова", казва тя.

„Хепатит Е се отличава от останалите хепатити затова, че се среща все още и сред животните и това го прави един изключително очарователен вирус, който привлича нашия интерес.

Пациентите не са длъжни да познават нашите болести, но е наша отговорността да бъдем откровени с тях и да отделим време и внимание, и да ги информираме. Те имат нужда от това”, категорична е д-р Баймакова.