Дисциплинарно уволнение на глухоням служител от Ботаническата градина в Балчик взриви социалните мрежи. Близо 20 години той се грижи за прочутата колекция от кактуси в градината, но от няколко дни вече не е работа.

За Галин кактусите са целия живот. Той е добре познат и уважаван в средите не само у нас, а и в чужбина.

"Много ми е болно, защото обичам това място. Всичко там е мое дело – трудът по засаждане, изграждане на оранжерии. Събирал съм кактуси от цял свят. Аз лично съм дарил 1500 кактуса", каза Галин Радков. 

"Той си вършеше съвестно задълженията. Всички го познаваме като човек, който е компетентен, знае всички наименования, знае специфичните грижи, които са нужни за тези растения", обясни Илиян Стоянов. 

Галин смята, че е нарочен още преди няколко години, когато се застъпва за предишните шефове след смяна на ръководството. Разказва, че започват да му налагат различни наказания, изолират го от колекцията с кактуси и го товарят с много друга работа.

"Това е един много дълъг процес, тази трагедия, която продължава. Такова вменяване на вина", коментира Илиян Стоянов. 

В мотивите за уволнението на Галин пише, че е проявявал системно неуважение към установените правила на труд и етични колегиални взаимоотношения, а едно от наложените му наказания е за удар по гърба на колежка.

"Никога не съм посягал на колега. Нито едно от тези наказания не е заслужено, несправедливи са. До преди 2 години нямах нито една забележка", допълни Галин. 

От Софийския университет в позиция до bTV обясниха, че това е трудово-правен спор, който не може да бъде подменян с аргументи за ощетяване на човек в неравностойно положение, а уволнението е наложено след спазване на процедурата по Кодекса на труда.

"Сега там има много изсъхнали и изхвърлени растения, не знаят как да се грижат за тях", притеснява се Галин.

В интернет вече се разпространява петиция в подкрепа на Галин, в която са се подписали близо 2500 човека.