Ако трябва да се даде една кратка оценка на свършеното през третата година от мандата, мога да кажа, че това беше една изключително успешна година както за Русе, така и за екипа. Третата година е годината, в която започват да се виждат нещата, които реално са свършени. Първата и втората година подготвяш това, което ще реализираш, но третата година то започва да се изпълнява. Това, което правим като голямата видима промяна на града, се прави екипно и изказвам своята благодарност към русенци, които всеки ден ни подават сигнали как се работи, къде има проблеми, къде има некачествено изпълнение. Преобразяването на нашия прекрасен град става с тази екипна работа - администрация, неправителствени организации и граждани. Няма никаква по-добра рецепта за успеха в преобразяването на един град. Това каза кметът Пламен Стоилов на вчерашната пресконференция за отчета за третата година от втория му мандат. 
Основният акцент беше изпълнението на инвестиционната програма, свързана с управлението на проекти за над 112 млн. лева. През третата година беше дадено началото и продължи изпълнението на важни проекти, които ще обърнат града с лице към река Дунав. Инвестирахме в образование, здравеопазване, облагородяване на кварталите и стартирахме големи инфраструктурни подобрения в целия град, каквито не са предприемани от десетилетия, подчерта Стоилов. Той отбеляза също, че не е никак лесно като организация и координация изпълнението на такава строителна програма. С нея върви и невъзможността да осигуриш на 100% чиста среда, нормално движение на автомобилите и хората, и затова още веднъж благодаря на русенци за търпението и уверявам, че това, което са изтърпели, е за добро, посочи той. Всеки сигнал на граждани се проверява на място, като Стоилов увери, че няма да се допусне приемане на лошо или некачествено изпълнен обект.
Основният проблем, свързан с придвижването на автомобили и граждани, се очертава да бъде решен. До края на месеца ще бъде пуснато движението по целия бул. "Придунавски", като от общината притискат фирмите да завършат и улиците "Баба Тонка", „Райко Даскалов“ и "Църковна независимост" в същия срок, включително и осветлението, а по тях да останат само детайлите. Новата пасарелка на мястото на Вития мост вече е изградена на груб строеж и започва да се работи по нейното крайно оформление. 
В квартал "Родина" по улиците "Чипровци" и "Шипка", които са завършени почти на 90%, се прави благоустрояване на зелени площи и започва изграждане на детски площадки. "Родина" стана един прекрасен квартал и жителите в този район ще работят и живеят в едни много по-добри условия, а с промените в този район на практика вдигаме цената на техните имоти, коментира Стоилов.  
Много съм доволен от това, което се случи по програмата за трансгранично сътрудничество, по която успяхме да спечелим проектите, с които кандидатствахме, каза още кметът. Вече се изпълява ремонтът на кейовата стена, като в момента текат процедурите по обществените поръчки за реконструкцията на булевардите "Трети март", "Липник", Пантеона и Галерията. Очаква се те да бъдат финализирани до края на годината, а през март-април да започне цялостното преобразяване на тези обекти. 
На дневен ред е и темата за подобряването на качеството на въздуха. Няма да допусна съществуването на предприятия, които замърсяват въздуха на Русе, заяви кметът. 
Към мен идва серия от подписки във връзка с искането на комплексно разрешително от "Монтюпе" и има напрежение. Обадил съм се на директора на РИОСВ, за да обясни за какво става въпрос, защото никой от гражданите не знае, че това искане е свързано с инвестиционно намерение за изграждане на биофилтри, което гражданите и администрацията като натиск оказахме. Комплексното разрешително го издава РИОСВ, а не общината. Ясно и категорично съм заявил: Живея в този град, ще живея в този град и искам да дишам чист въздух, каза Стоилов. Борбата за чиста околна среда е основен приоритет в работата на общината и ще остане такъв за следващата година.  
Що се отнася до сигурността кметът подчерта, че съвсем скоро стартира подмяната на старото осветление с ново LED осветление, което ще намали разходите за електроенергия между 30 и 50%. В различни зони започва и монтирането на камери с висока резолюция и с възможност да снимат и през нощта, като показват лица и номера. От полицията ще имат пълен достъп до тази информация. С камери ще бъдат покрити абсолютно всички зони, където виждаме, че са потенциално опасни, и за които имаме сигнали от гражданите, че са притеснителни, допълни още Стоилов. 
Всичко извършено тази година всъщност ще предопредели, както аз предполагам, най-силната и най-успешна година в мандата, която ще е следващата. Тогава ще започнем да режем лента след лента, защото обектите са много и ще дадем възможност на гражданите да живеят в една по-хубава и по-нормална среда. Русе следва амбициозна визия за европейско развитие и все по-уверено се утвърждава и отстоява позициите си на град-лидер, каза още Стоилов.