60 на сто от наемите, които получава кметството в село Червена вода от земеделските земи, ще подпомагат работата на местното читалище „Тома Кърджиев“. Това ще стане, стига на предстоящото заседание на Общинския съвет в Русе бъде гласувано предложението, внесено от кмета Пламен Стоилов. Той предлага получаваните от наеми средства да се преразпределят по нов начин. Досегашният, гласуван през декември 2010 година, залага 40 процента от парите да подпомагат ученици от социално слаби семейства, 30 на сто да се дават на читалището, а с по 15 процента да се благоустроява детската градина и да се поддържа сградата на училището. Сега изменението предвижда средствата за детската градина и за школото да отиват в читалището. Там напоследък развиват доста дейност, а сградата има нужда от ремонт, трябва да се укрепи сцената, да се подменят някои изгнили дървени елементи, да се стегне сградата, коментира кметът на Червена вода Румен Русев.  
Училище „Христо Ботев“ в Червена вода е затворено от 2006 година, като официалното му закриване е две години по-късно. Ние поддържаме сградата, гледаме да предотвратяваме течове или други бели, които нанася времето, но така или иначе зданието няма нужда от специална поддръжка, каза вчера кметът. Детската градина, където има само една група деца, е в много добро състояние - миналата година сменихме дограмата, сложихме ламинат на пода, условията там са много добри и също няма нужда от много пари за поддържането, обясни Русев.  
Това са причините, които са в основата на желанието за преразпределяне на средствата от получаваните наеми, обясни кметът, като не пожела да уточни каква точно сума взема Червена вода от нивите, които притежава. Не мога да ви кажа конкретно, някъде около десетина хиляди са, обясни неохотно той. Но побърза да добави, че 40-те процента за подкрепа на децата, които ходят на училище в русенски училища, остават непокътнати. С тях помагаме на семействата с доход под 750 лева на месец, за да набавят дрехи на децата и други необходими неща, а също и да заплащат ежедневното пътуване до града, каза Румен Русев. В момента в Червена вода има около 40 ученици, десетина от тях напролет ще бъдат абитуриенти, добави кметът и поясни, че в селото има традиция на зрелостниците да се отпуска допълнителна сума, с която да се подготвят за абитуриентския бал.