Ако обичате природата, а живеете в малък или средно голям апартамент, то може да си купите или създадете сами бонсай
В съвременните условия в апартамента е възможно да се гледа не много трудно бонсай.
Но най-важното е да се избере правилния вид на растението за бонсая. Наистина всеки иска по-кратък период от време, за да се оформи дръвчето, но трябват поне максимум 3 години.

Но основното нещо, което е необходимо за създаването на бонсая е търпението.
Нужна е и добра почва, както и способност да се даде на растението необходимата форма. Ползвайте за целта Фикус Бенджамин. Един фикус дава възможност короната му да бъде оформена на конус и клоните да се редуват. В някои случаи само младите растения могат да се моделират с жица,за да се получи желаната форма.
Но този тип бонсай понася подрязването много добре, освен това, той може да се формира с помощта само на подрязване на клоните. Все пак трябва да имате търпение, подрязването трябва да бъде такова, че короната де има завършена форма.
Има един основен проблем, който може да възникне при формирането на бонсая от Фикус Бенджамин - това е гниенето на кореновата система, разбира се, този факт рядко се случва, но има риск.
За да предотвратите това, трябва внимателно да следите състоянието на издънките, ако са изсъхнали, това означава, че някъде корените гният, затова те трябва да бъдат премахнати незабавно.

Важна подробност за аматьорите градинари!
При създаването на бонсая от такъв фикус, растението трябва да се презасажда периодично, като се има предвид размера и възрастта му след около 2-5 години. Външни знаци ще покажат, че е време да се презасажда фикуса, например, корените ще се покажат от изтичащия отвор, почвата ще се издигне до горните ръбове на саксията. В процеса на пресаждането, дългите корени трябва да се редуцират умерено, това ще стимулира растежа и развитието на фикуса, като рязането на корените няма да навреди на растението.

Когато настане вегетационния сезон, бонсаят в апартамента има нужда от подходящи условия за осветление.
Достатъчно е да инсталирате дълга флуоресцентна лампа в апартамента, когато расте, дори излишната светлина няма да му навреди.
За засаждане на такива растения се използват специални контейнери, наречени кашпи, те са удобни и големи за образуването на такова миниатюрно дърво. Дълбочината на такъв съд достига 5 см, в зависимост от това колко е високо дръвчето.

Що се отнася до поливането, водата трябва незабавно да се погълне от почвата.
И основното правило е - рядко е по-добре да се полива. Не се препоръчва поливане, ако почвата е дори леко влажна и не е позволено водата да остане в долната част на съда.

Запомнете това!
За отглеждането на такова мини дърво, манипулациите се извършват в определен ред. Първата стъпка е да се формират корените, а след това и стъблото, и короната. За да се даде необходимата форма на кореновата система, е необходимо да се реже коренът повече от веднъж, в резултат на което растението ще нараства не нагоре, а на ширина.
Ако това е млад фикус, тогава е необходимо да се засади в широк контейнер, след подготовка на добър дренаж. Що се отнася до подрязването на клоните и корените, процедурата трябва да се извършва редовно, докато бонсаят добие желаната форма.