Европейската комисия реши днес да регистрира европейска гражданска инициатива, озаглавена "Задължително поставяне на етикети на храните като подходящи за невегетарианци/вегетарианци/вегани", съобщи пресслужбата на ЕК.

Вегетарианците и веганите в ЕС се затрудняват да намерят подходящи храни, пишат инициаторите. Трябва да четем списъка на съставките на всяка хранителна стока, за да преценим дали е годна за покупка, като особено внимаваме по отношение на неясните съставки, които могат да бъдат както от растителен, така и от животински произход, добавят те. Инициаторите призовават ЕК да предложи задължителни изображения върху етикетите на всички храни, с които да се обозначава дали стоките са невегетариански, вегетариански или вегански.

Решението на ЕК да регистрира инициативата се отнася само до правната допустимост на предложението. Засега комисията все още не е направила оценка на съдържанието.

Регистрацията на тази инициатива ще се осъществи на 12 ноември и от този момент започва едногодишен срок, в който организаторите могат да събират подписи в подкрепа на инициативата. Ако за една година се получат един милион гласа в подкрепа от поддръжници от най-малко седем различни държави от ЕС, ЕК ще трябва да предприеме действие в срок от три месеца. 

Комисията може да реши да предприеме или да не предприеме действия по искането, като и в двата случая трябва да се обоснове.