Предвидливостта и грижата за бъдещето не са чужди на българите, но много малка част успяват да планират финансите си дългосрочно. Това показва проучване „Моите пари“, проведено сред потребителите на портала. Най-често анкетираните планират финансите си за срок от няколко месеца до една година. Едва 4% са предвидили 20-годишен период от време, а 7% - 10 години. И тези числа вероятно са завишени доста над реалните, тъй като допитването е проведено само сред посетителите на портала, които влизат в него, за да получат точнa финансова информация.
Анкетираните ясно осъзнават, че ключът към постигането на баланс и избягване на трусове е планирането на личните финанси. Въпреки това,  проучването показва, че това е сред най-непредпочитаните подходи. 37% не възнамеряват да съставят финансов план през следващите 12 месеца. Други 23% вече имат такъв и нов не им е необходим. Да се възползват от помощта на професионален финансов консултант е сред приоритетите за 19% от анкетираните. Почти толкова (18%) са и тези, които предвиждат съставянето на финансов план, който ще разработят самостоятелно. За тази цел ще използват помощни материали - финансови книги и ръководства от Интернет.
Анкетираните, както много български домакинства, предимно не спестяват (22%), а като основна причина посочват липсата на възможности за това.