Диана Петкова е една от най-известните русенски фризьори и единствената българка, завършила Санктпетербургската академия за имиджмейкъри. Има две шампионски титли по фризьорство през 2000 и 2001 г., национално признание като най-добър колорист на България през 2010 г., успешни участия в Париж на световния конкурс „Mondial coaffur beaute“ и на световните награди на „Вела“. И целият този опит, натрупан през 27-годишната й успешна кариера, естествено я води едно стъпало по-нагоре. Като имиджмейкър Диана Петкова има професионална подготовка да прави цветоанализ и анализ на личния стил, подпомага изграждането на личния гардероб на своите клиенти, като ги консултира при пазаруването на дрехи и аксесоари. Със своите теоретични и практически знания тя ще бъде полезна и на читателите на „Утро“, за които специално ще подготвя съвети как да изглеждат модерни, да се чувстват комфортно и това да не им струва цяло състояние. За лични консултации с нея можете да се запишете на следните телефони: Салон „Коса и стил“ в комплекс „Евас“: 082 823392 - фризьорство, 082 828551 - козметика, салон „Имидж студио“ на ул. „Константин Величков“ 21: 082 523392.

Какво са модните тенденции? Това е резултатът от многобройни ревюта, чиито автори се надпреварват да ни удивяват всеки сезон. Великите дизайнери и модни корифеи не спират да преоткриват цветове и форми, всеки път обръщайки се към вече изминала епоха. Вече писахме за влиянието на 80-те, а преди това и на 70-те години на миналия век. Освен тенденции, сред модните последователи все по-трайно се прокрадва и терминът IT вещи.
Както разказах в друга статия, масовата мода се диктува от нови икони на стила - блогъри, модни журналисти, професионални гурута, посещаващи всякакви модни събития. Тези хора се обличат и обуват по най-нестандартен начин, който става еталон за много хора. Тази или онази дреха, облечена на ревю, коктейл или на презентация на нов продукт, става емблематична за сезона. А когато няколко такива фешън маниаци облекат дадена вещ - тя вече става IT вещ. Това може да бъде дреха, обувки, чанта, цвят на обувки, шарка на палто...
И вече милиони последователи в интернет пространството искат да си купят по едно копие за себе си. Тук става дума за реални вещи, които можете да носите на улицата всеки ден. IT вещите са демократични, от масови марки като Zara, Mango, H&M, Berschka и др. И така
номер 1 за сезона са белите ботуши
Аз лично втори сезон въздишам по бели боти и въпреки невероятното намаление през пролетта, така и не си купих. Признавам си, не постъпих професионално, практичното в мен надделява над суетата /дано не са повечето жени като мен, че то за кого са тогава намаленията!?/. Който е успял да се сдобие с чифт бели боти през миналия сезон, да са му честити и със здраве да си ги носи. Ако сте размислили, като мен, можете този сезон да наваксате с бели ботуши, не е задължително да е чисто бял цвят, но е задължително да са широки в горната част около крака. Моите любимци Zara разполагат с такива на прилична цена, отговаряща на качеството. Mango също предлага подобни.
Ако трябва да обобщя, а аз това и правя, белите обувки от всякакъв род са актуални. Цяло лято гледахме "бели маратонки и изтъркани джинси". Тук мога да се похваля и с перфктни бели обувки, на средно висок устойчив ток, с невероятна сребърна декорация, които притежавам /купих ги в допълнение към един розово-бял аутфит в стил 70-те/. Толкова са красиви и удобни, че се чудя кога и къде да изляза с тях.
Да довърша темата за белите ботуши. Най-добрият им другар е нежно падащата миди рокля. Не че карираната или плисирана пола ще възразят, също широките кадифени панталони... Ако сте привързани към минито през зимата, то помислете за актуалните черно-бели образи и обуйте плътен черен чорапогащник към тоалета. И като говорим за дълги миди рокли,
безспорно IT роклята за сезона е с шарка на питон
Знам, ще кажете, че с тези тънки вискозени материи няма да ви е уютно през студените месеци. Има варианти, които от години съм изпробвала. Първи - обличате памучно или вискозено удължено потниче, доста секси е и напомня на комбинезоните на бабите ни. Вече сме наясно, че ретрото е на мода, а и когато доста марки като Zara, H&M и други го предлагат, значи е модерно наистина. Другия вариант, който става все по-моден, е да облечете под роклята бяла риза или поло. Може и друг цвят, ама как да устоиш и да не превърнеш модата в комфорт. Та за роклите със змийски принт - освен класически кафеникаво-жълти, принтовете могат да са сиво-бели или в модерните оранжеви или виолетови гами. Тук отличниците са Zara, Mango, Stradivarius. Преминавам към IT полите.
Две са култовите - карирано оранжево-черно миди и карирано сиво-бежово плисе
И двата варианта са перфектни за носене с белите ботуши - хита на есента. За полите през сезона задължително ги носим с пуловер - дълъг и грубоват. Моделите са пак на Zara, H&M. Другият мой фаворит от задължителните дрехи за зимата е кожуха. Повечето масови марки предлагат изобилие от дължини, кройки и цветове. Изкуствените кожухчета освен евтини, са меки, топли и красиви. Тук трябва да внимаваме в пропорциите на кожуха и нашите пропорции. Кажата винаги добавя обем.
Аз съм си избрала прав силует до коляното с широки ревери. И цветовата гама отговаря на мекото ми излъчване. Така че изборът е голям - Mango, Zara, Berschka, H&M. И не на последно място IT костюма за студените дни е от кадифе. Ако се притеснявате, че панталоните от меки материи също леко закръглят силуета, купете си само сако от кадифе, просто го носете с панталон в същия цвят. Изобщо
визиите total look в един цвят са доста актуални
Особено препоръчвам кадифеното дуо за фигурата обърнат триъгълник, където обемът в ханша е добре дошъл. Светлосиньо, бледа сьомга, олива - меки, красиви и топли. Може да намерите в Zara, Mango, H&M.
Ето тези няколко момента от IT модата исках да споделя. Тези са хитовите вещи на просветените в бранша. Както казва моят кумир, блогърката Елена Галант - тенденцията е инструмент, с който всеки борави по различен начин. Експериментирайте, поиграйте си с модата - тя е създадена за забава. В нея няма строги правила, има инструменти. А каква музика ще сътворим с тях, зависи от нашето въображение.