Археолозите са открили следи от древна подемна рампа. Според международна група експерти, е възможно древните египтяни да са изградили пирамидите с нея, съобщава Луксор Таймс.

Експертите са провели изследвания в една от кариерите край Луксор, пише 24СМИ. Изучавано е място, където египтяните са добивали алабастър. Оказало се, че от дъното на кариерата строителите са използвали специално устройство за повдигане на големи каменни блокове. 4 500 години е възрастта на находката.

В центъра на конструкцията, според археолозите, е имало наклонена платформа. От двете й страни е имало стъпала и отверстия. В тях биха могли да се вмъкнат дървени стълбове, около които са обвити въжета. Това прави възможно транспортирането на много тежки предмети.

На дървените „шейни“ египтяните са закрепвали многотонни блокове. В резултат на това тези товари са премествани по платформата под ъгъл от 20 градуса. Експерти твърдят, че такава запазена система се открива за първи път.

Египетските пирамиди се намират в покрайнините на Кайро в Гиза. Те се смятат за едно от най-старите оцелели каменни съоръжения на Земята.