Производителят на първата българска суперкола - „Sin Cars International“, планира да дебютира на фондовия пазар у нас. Целта на компанията е да набере финансиране, за да навлезе на пазара с електрически автомобили, съобщи преди два дни „Утро“, позовавайки се на реномираната агенция за бизнесинформация „Блумбърг“. Целта на създателя на компанията - русенския бизнесмен Росен Даскалов, е да пусне на Българка фондова борса 40% от акциите й, срещу които да събере 20 милиона лева.
„Нашата цел е да продаваме мултифункционални малки градски коли, които ще бъдат използвани за транспорт, от таксиметрови компании и за доставки. Европейските градове имат нужда от такъв тип транспорт. Централните части на населените места скоро ще бъдат затворени за дизеловите автомобили“, коментира Росен Даскалов в интервю пред „Блумбърг“.
Бизнесменът вече лансира новата си цел - производство на изцяло нова моделна линия „L City“. Ето каква е същността на проекта за създаване на автомобили от ново поколение според предоставена от „Sin Cars“ презентация. 
Какво ще представлява „L City“?
Мултифункционална платформа, над която може да се надграждат различни варианти, съобразно нуждите на използване. Конструкцията ще позволява във всеки един момент да бъде надграждана спрямо нуждите на различните клиенти. Използването на стандартно управление с волан, педали и седалка ще бъде предвидено да бъде заменено лесно с електрохидравлична система за управление и спиране. Пълната автоматизация на контролните елементи ще позволява лесното надграждане на самоуправляващо се превозно средство. Първи етап ще бъде произвеждането на автомобилите основно като транспортни с максимум  2 места в категория  L6-E и L7-Е, които позволяват лесна хомологация и регистрация за движение в Европа. Скоростите за придвижване ще бъдат, съответно, лесно регулируеми, като не се предвиждат скорости по-големи от 70 км./ч.  
Какви са предимствата на „L City“? 
1. Мултифункционална платформа: различни видове двигатели, различни видове купета, възможност за модифициране според нуждите на клиента - за 2, 4 или 6 души.  
2. Щадящ околната среда - електрически автомобил - литиево-йонни батерии, стандартни или друг вид батерии. Батериите са разположeни в пода, позволява използването на различни комплекти батерии, които могат да носят до 600 км пробег при необходимост.  
3. Напълно рециклируем - тръбна стоманена или алуминиева рама, която на практика няма амортизация, пластмасови външни части на купето от рециклируема ABS пластмаса, стъкла, електромотор, батерии и контролер.  
4. Ниски производствени разходи, високо качество, много по-добро от това, ако се произвежда в Китай. 
5. Ниски транспортни разходи и възможност за сглобяване на модулен тип на превозните средства в различни точки на света.   
6. Оптимизиран процес на производство, който позволява бързо и лесно асемблиране на различни варианти с използването на стандартни материали. 
7. Автомобилът ще може да се използва като self drive или още наречено - drive by wire. Тази технология замества традиционните системи за механично управление с електронни системи за управление, използващи електромеханични задвижвания и интерфейси между човека и машината, като педали и симулатори на усещане за управление. Компоненти като кормилна колона, междинни валове, помпи, маркучи, колани, охладители и вакуумни сервоусилватели и главни бутилки се отстраняват от автомобила. Това е подобно на системите използвани широко в авиационната индустрия. 
8. Соларните клетки на покрива на автомобила ще дават възможност за използване на капацитета на батериите, ако автомобилът не е ползваем през деня, към цялостната енергийна система на дома или офиса. „L City“ ще бъде една неразделна част от така наречените „умни“, енергийно независими къщи на бъдещето.  
Как можем да постигнем това? 
На първо място всички знаем историята на България в тази сфера. Световно известно е името „Балканкар“. Как сме успели преди години да превземем света чрез производството на електрокари и транспортни платформи - отговорът е един - чрез проста конструкция, лесна за обслужване и производство, и оптимално конкурентна цена. Освен това, в момента над 70% от частите, които са необходими за изграждането на един автомобил, се произвеждат в България от фирми, които са изцяло чуждестранни или имат българско участие, основно за големите автомобилни компании в цял свят. Трябва да се възползваме от този факт и по този начин да спестим максимално транспортните разходи.  
Елементите по електрическата система и компоненти също могат да бъдат произведени в България. Не на последно място заводът за контролери за електромотори на една от най-големите фирми в световен мащаб в производството на контролери за електромотори - „Къртис“, се намира в България.  
Предимството на производство в България са най-добрите цени на работна сила и суровини в ЕС, които пренесени в продукта и производството на мултифункционалната платформа, с всичките качества и предимства, които носи, ще постави фирмата производител и нейните партньори в много по-благоприятна позиция, в конкурентно отношение, от съществуващите подобни автомобили; 
В кои сфери е пазарната насоченост на L City? 
В частния сектор - фирми, занимаващи се с транспорт на стоки, логистични и куриерски фирми.  
Както вече споменахме в някои от големите градове вече има забрана за навлизане на автомобили, които не притежават сертификат за емисии под определен праг. Тези ограничения ще продължават да бъдат въвеждани поетапно и най-вероятно ще се обособят зелени зони в най-скоро време в централните градски части без автомобилен поток.  Въвеждането на L City ще реши проблема с обслужването на публичния сектор - магазини, разнос на стоки и куриерски услуги. 
В държавния сектор - полиция, общини, държавни структури - министерства, агенции; 
За граждани - всеки, който има нужда от придвижване предимно в градска среда; 
Къде е пазарът за този автомобил? 
Китай и Европа са масовите пазари за електрически автомобили. Задвижваните изцяло от батерии автомобили са на върха на пазара, което представлява 66,4% от общите продажби на електрически автомобили в световен мащаб. В следващата стъпка в плана за развитие, освен Европа,  поставяме навлизането на американския пазар и изнасянето на сглобяване на автомобилите отвъд океана. 
Прогнозите на базата на статистиката сочат, че електрическите автомобили вече имат пазарен потенциал от около 25 милиона броя, които ще бъдат продадени до 2025 г. Наред с това световната автомобилна индустрия готви масово представяне на нови модели. Електромобилите вероятно ще струват колкото конвенционалните автомобили до 2020 г., което ще представлява огромна заплаха за конвенционалната автомобилна индустрия. Логистичните компании като DHL, DPD, TNT и др. преминават към 100% електрически парк, като заменят сегашните конвенционални превозни средства с електрически, които са идеално пригодени за бизнес модела.  
Ако прогнозираната тенденция стане реалност, до 2025 г. ще бъдат продадени 25 милиона електрически автомобила или 20% от всички сделки на този пазар.
За да добием представа за потенциалната успеваемост на подобен проект 
ще прегледаме европейската статистика за процент на търсеност на двата основни компонента, комбинирани в мултифункционалната платформа L City.
Търсенето на автомобили с алтернативно задвижване (хибриди и електромобили) се е увеличило до 5% (от 3% година по-рано), като само за миналата година в ЕС има продадени около 150 000 нови електромобила. Спрямо 2016 г. ръстът на продажбите на тези модели е от 54,8 на сто.  
Доклад за горивната ефективност на Европейската агенция за 2015 година показва, че в повечето държави от ЕС има ръст на продажбите на лекотоварни автомобили. Общо в общността са продадени 1,5 млн. превозни средства от този клас или с 2% повече спрямо 2014 година. 
Горивната ефективност на новите ванове, продавани в ЕС, обаче, расте с много бавни темпове, сочи статистиката на Европейската агенция по околна среда. Според данните през миналата година емисиите въглероден диоксид от лекотоварните автомобили намалява с 1 грам на километър. Това е най-слабата редукция откакто агенцията започна наблюдение на емисиите от лекотоварните автомобили през 2012 година. 
 Как ще постигнем конкурентоспособност спрямо големите производители? 
Поради ограничената скорост на движение на автомобила (50-60 км), транспортната платформа ще бъде конструирана съобразно правилата за сигурност при такива скорости - максимално опростен. Използването на  рециклируеми материали ще позволи да намалим производствените разходи. Липсата на транспортни разходи (ако всички доставчици са български, ще се намалят производствените разходи). Модерна асемблирана, роботизирана линия ще осигури заваряването на основното шаси също с минимални разходи.  
Концепцията и платформата на автомобила ще позволяват бъдещо развитие и използване във времето. 
Това ще бъде възможно чрез надграждане, модифициране или цялостно преоборудване. В допълнение имаме пълна свобода за различни видове управление - автономни, директни върху предния и задния мост, както и задвижване с така наречените вградени електромотори в колелетата.
„Sin Cars International“ като иноваторска компания 
Компанията е създадена през 2013 г. в Англия с цел разработка и тестване на състезателни и улични автомобили, като през 2015 цялата производствена база се мести в България. От 2013 г. до сега компанията е разработила три различни типа автомобили с различни подмодели, като това са състезателен „Sin R1 GT4“, хомологиран за състезания в цял свят, „Sin R1“, който е улична версия на „Sin R1 GT4“ с различни модификации, достигащи 800 к.с. в хибридна версия с електрическо и конвенционално задвижване. Третият автомобил, разработен от „Sin Cars“, бе представен на Международното автомобилно изложение в Женева тази година - „Sin S1“ - предназначен за млади хора и автомобилни ентусиасти. „S1“ е с отворена платформа с възможност за надграждане и развитие във времето, която също предлагаме първоначално като електрическа версия. Последният проект „L City“ е в работна фаза, като възнамеряваме прототипът да бъде представен на изложението Сема в Лос Анжелис, а след това и в Женева.
За по-малко от 5 години съществуване фирмата е разработила повече от десет модификации на различни автомобили, които са произведени и реализирани като краен продукт. 
За тези 5 години компанията е успяла да стъпи на три континента - Европа, Австралия и САЩ, като в момента изцяло се издържа от продажби и реализация на готови автомобили и успява да поддържа дори изследователска и развойна дейност. Нефинансовите инвестиции на фирмата се състоят в обучаване на студенти, работници и инженери в несъществуващи в България професии, специфични за изследователската и развойна дейност.