С един от бисерите на Джакомо Пучини - драматичната "Мадам Бътерфлай", започва месец ноември за почитателите на Русенската опера. Афишът за предпоследния месец на годината е пъстър и предлага много и разнообразни преживявания за меломаните. Трагичната история на японската гейша и любовта й с американския офицер Бенджамин Пинкертон ще бъде разказана пред почитателите на музикално-сценичното изкуство на 2 ноември от 19 ч в салона на операта. В централната партия на Мадам Бътерфлай на сцената ще излезе Йоана Железчева, ще й партнират Петър Костов като Пинкертон, Глория Кънева като Сузуки и други. Режисьор е Александър Текелиев, а диригент ще бъде Владимир Бошнаков. 
Ден по-късно, на 3 ноември, феновете на Орлин Горанов и Мариан Бачев имат поредна възможност да ги видят в забавния мюзикъл "Човекът от Ла Манча". Естествено,
Орлин Горанов е Дон Кихот, а Мариан Бачев е неговият верен оръженосец Санчо Панса
В ролята на Дулсинея Тобоска ще се появи Елена Атанасова, а русенецът Илия Деведжиев изпълнява ролите на Губернатора и на Ханджията. В спектакъла се включват оркестърът, хорът и балетът на Русенската опера. Музикълът се радва на незатихващ успех и обикновено билетите за него се изчерпват доста време, преди да е дошъл денят за представлението. Така че тези, които искат непременно да видят своите любимци, е добре да се погрижат още сега да си осигурят място в салона. 
На 8 ноември Русенската опера ще гостува в Добрич, за да зарадва добруджанци със своя "Виенски меланж" - откъси от творби на емблематични автори на безсмъртни оперетни творби като Имре Калман, Франц Лехар и Йохан Щраус. Под палката на маестро Владимир Бошнаков русенските оперни солисти Даниела Караиванова, Глория Кънева и Иван Пенчев предстои да очароват добричката публика. Те ще направят това в партньорство с оркестъра и балета на операта. 
Друга русенска изява извън града ще бъде 
концертът във Варна, който русенските филхармоници посвещават на швейцарския композитор Паул Хубер 
по повод 100-годишнината от рождението му. Насловът е "Швейцарска чувственост и европейска романтика". В програмата са включени творби на Антон Брукнер, Паул Хубер /с неговия Концерт за орган и оркестър, който ще прозвучи за първи път в България/ и Йоханес Брамс. Солист ще бъде швейцарецът проф.Алоис Кох, а диригент - Вилиана Вълчева. 
Още един гастрол предвижда програмата на операта за ноември - той е с детското сценично-музикално произведение "Красавицата и звяра" по музика на Алън Менкен, който ще се състои в Разград на 9 ноември. Както на русенци е добре известно, спектакълът е дело на хор и солисти от Детската опера, които успешно си партнират с музиканти от оперния оркестър. Постановката е на Илия Деведжиев, а диригент е Свилен Димитров, който е и вокален педагог. 
Всъщност на работата с децата и на образователния елемент е подчинен още първият ден на ноември, когато културният институт ще отвори врати от 10.30 ч за "Разходка в операта" на сцена "Фоайе". След това "детската компонента" продължава на 14 ноември с детския балетен спектакъл "Ела да танцуваме", който ще започне в 11 ч. А за вниманието, което в културния институт отделят на своите малки почитатели, говори и друго заглавие в ноемврийския афиш, както и самият факт, че 
към Русенска опера има две детски опери
Тъкмо на втората, която се нарича Експериментална детска опера "Дъга", е другият спектакъл, който ще се състои на 27 ноември, понеделник, от 14.30 часа в оперния салон. Заглавието е "Думите на мама", автор е българският композитор Жул Леви, а оркестрацията е направена от Пламен Райков, който ще дирижира представлението. Художник е Валентин Токаджиев, консултант - Мариан Савов, а малките оперни артисти са от русенските училища "Отец Паисий" и "Любен Каравелов". Инструменталистите са от оркестъра на операта: Давиде Бомоно - флейта, Мертин Налбантов - кларинет, Деско Десков - фагот, Евгени Илийчев - ксилофон, и Нели Пенчева - пиано. 
Но - да се върнем към афиша за традиционната публика. На 12 ноември има голяма вероятност салонът на операта да е пълен, тъй като това е датата, в която ще прозвучи едно класическо произведение, което неизменно се радва на огромен интерес. Това е сценичната кантата на Карл Орф "Кармина Бурана", която ще има своята нова русенска премиера. Режисьор е Аделаида Якимова-Фурнаджиева, хореограф - Татяна Соколова, а диригент - Сунай Муратов. За солисти са избрани Александър Крунев, Даниела Караиванова, Александър Баранов, Нели Кравченко, към тях ще се присъединят оркестърът, хорът и балетът. 
Със стилна програма от творби на Георг Фридрих Хендел, Йозеф Хайдн и Панчо Владигеров на 15 ноември предстои да бъде отбелязана една 
символна годишнина за музикален Русе: 
70 години от създаването на Русенска филхармония. Диригентството на симфоничния концерт е поверено на младия русенец Димитър Косев. 
На 17 ноември почитателите на оперното изкуство ще се насладят на друго любимо заглавие също от Пучини -  "Тоска". Възстановката е дело на Аделаида Якимова-Фурнаджиева, а диригент е отново Сунай Муратов. В ролите публиката ще види и чуе Галина Стоянова, Петър Костов, Александър Крунев, Момчил Миланов, Димитър Кюркчиев, Стефан Пенчев, Стоян Стоянджов и др. 
Един балетен шедьовър предстои да изкуши ценителите на изящното - на 27 ноември ще бъде представена постановката "Дон Кихот" по музика на Лудвиг Минкус. В спектакъла русенската публика ще се наслади отново на великолепната феерия, с която балетната трупа жъна много аплодисменти и зад граница.
За последната седмица на месеца операта е запазила
няколко специални изкушения
Едното е поредната оперна премиера - заглавието е "Любовен еликсир" на Гаетано Доницети. Под диригентството на Виталий Лайдинен на 24 ноември в забавните перипетии на музикалния сюжет ще се включат солисти, хор и оркестранти. Ролите в момента се репетират от Даниела Караиванова, Теодора Чукурска, Елена Мишинова, Петър Костов, Родриго Трозино, Александър Баранов, Лудовика Мелпиняно, Добромир Момеков, Георги Димитров, Момчил Миланов, Владимир Маринов. 
А на 27 ноември от 19 ч в зала "Филхармония" операта кани на концерт, който също обещава да се превърне в едно от хубавите артистични събития на вече зимен Русе. Концертът се нарича "Магията на песента" и главните действащи лица в него ще бъдат оперната прима Мариана Цветкова заедно с Владимир Маринов. Солистката на Националната опера не за първи път прави в родния си град съвместна изява със солиста от Смесения хор на Българското национално радио. През месец май тази година Мариана Цветкова отново зарадва своите съграждани с бляскавото си артистично присъствие и с творческия тандем с Владимир Маринов - това стана на концерта на детска вокална група "Слънце", чиито талантливи дечица примата винаги подкрепя с видимо удоволствие.