Три различни свята и много подтекстови послания ще покаже новата сценична постановка на прочутата кантата на Карл Орф в прочита на режисьорката Аделаида Якимова. Цялата постановка се опитва да разбие представата за класическа опера - какъвто е бил и замисълът на Орф, а много от асоциативните светове на сцената могат да отведат към алюзия с "Майстора и Маргарита" на Михаил Булгаков, открехна завесата Якимова. Оскъден декор, който дава воля на въображението, костюми, взети от богатия гардероб на операта, много маски и много движенчески театър - това са основните компоненти, които лягат в основата на новата русенска "Кармина Бурана". 
Сложна партитура, която е не само провокация, но и шанс, и привилегия за всеки диригент, призна Сунай Муратов, който се завръща от чужбина по покана на директора на Русенската опера Иван Кюркчиев. Изпитание ще бъде "Кармина Бурана" и за оперния хор, тъй като на сцената ще излязат нашите 40-ина певци, докато по оригинала на творбата те трябва да бъдат поне 80, каза хормайсторът Стелиана Димитрова-Хернани. Хореографията е поверена на Татяна Соколова, а в централните партии зрителите ще видят Нели Кравченко, Даниела Караиванова, Александър Баранов и Александър Крунев. 
Репетициите продължават, а премиерното показване на постановката е на 12 ноември от 19 ч в салона на операта. Надявам се нашата "Кармина Бурана" да има по-щастлива съдба от постановката ни "Нос", с която операта бе удостоена с Кристална лира, но след премиерата на "Мартенски музикални дни" не последва нито едно друго представление, каза Аделаида Якимова.