Истински бум на исканията за разрешения за работа на непълнолетни отбелязват в Инспекцията по труда. Въпреки че обичайно такива разрешения се искат през лятото, тази година процесът започна значително по-рано и продължава все още, отбеляза вчера директорката на ИТ Ирена Николаева. 
Само през септември са поискани още 11 нови разрешителни, а от началото на годината до края на миналия месец исканията са 155 и до края на годината е възможно да надхвърлят 170. През цялата минала година разрешенията са били 90. 
Интересно е, че момичетата и момчетата, които нямат навършени 18 години, работят не само в заведения за хранене и кафенета. Учениците се трудят също в шивашки фирми и в цехове за производство на храни и напитки.
Според нас основната причина за този интерес към съвсем младата работна сила се крие най-вече в това, че по принцип има дефицит на персонал, каза Ирена Николаева.
Освен това със сигурност е от значение това, че тийнейджърите работят изключително качествено и съвестно - това обясняват във фирмите, откъдето често хвалят усърдието на младежите.