70-80 пациенти с инсулт преминават месечно през отделение обща и съдова неврология към Университетска болница „Канев“, съобщи началникът на отделението д-р Анна Руменова-Щерева по повод вчерашния Световен ден за борба с инсулта. 
От началото на годината до момента само на 10 от тях е приложена модерната процедура тромболиза. Причината е, че тя се прилага само до 4 часа и половина от получаването на мозъчния удар и то при пациенти, които са получили така наречения исхемичен инсулт, тоест тромб е запушил мозъчен кръвоносен съд. Предимството на тази терапия е несравнимо с нищо, тъй като не само може да спаси от смърт, но и да предотврати инвалидизация и да сведе до минимум последствията от инсулта.
Затова е изключително важно дори при най-малки съмнения за инсулт да бъде потърсена медицинска помощ. Българите обаче масово след инсулт стоят вкъщи и чакат „да им мине“, посочи д-р Руменова. Веднага след появяване на признаците на един от най-големите кошмари за всеки човек да се позвъни на тел.112 или да се стигне със собствен транспорт до болница, където може да получи най-правилното и съвременно лечение, посъветва специалистката.
Такова място е болница „Канев“, където екипите на Спешно отделение и невролозите са обучени да реагират адекватно, за да установят дали на пациента може да бъде приложена тромболиза.
Благодарение на ротари клубовете Русе и Русе-Дунав, които дариха на УМБАЛ „Канев“ ехограф с доплер и електрокардиограф, болницата планира скоро профилактични прегледи с апаратурата за превенция от инсулт.