В историята на марката Opel спортните модели GSi се радват на дългогодишни традиции. Първите в родословното дърво на династията, които се погрижиха за повишаване на нивото на адреналина на спортните ентусиасти, бяха моделите Мanta GSi и Kadett GSi с максимална мощност от 115 к.с. от двигател с работен обем 1,8 литра, дебютирали на пазара през 1984 г.

Само четири години по-късно Kadett 2.0 GSi 16V достигна максимална мощност 150 к.с., благодарение на 2,0-литровия 4-цилиндров 16-клапанен двигател. Този агрегат беше използван и от първата Astra GSi. През 1988 година Opel пусна първата версия на Corsa GSi на базата на Corsa A с максимална мощност 100 к.с. Този класически модел е много търсен в момента. След това се появиха Corsa B GSi 16V с мощност от 109 к.с. и Corsa C GSi със 125 к.с., а през 2007 г. на пазара излезе и Corsa D GSi, задвижвана от 1,6-литров бензинов мотор, оборудван за първи път с турбокомпресор и максимална мощност 150 к.с. От август 2012 година производството на Corsa GSi беше преустановено, за да дойде моментът Opel да се завърне към традициите с представянето на новата Corsa GSi.

Очакваният с нетърпение нов Opel Corsa GSi вече може да зарадва почитателите на спортните модели на марката. Новата Corsa GSi се задвижва от пъргавия 1,4-литров бензинов турбодвигател на Opel с максимална мощност 150 к.с. и максимален въртящ момент от 220 Нм. В съчетание с 6-степенната механична скоростна кутия с къси предавки, 4-цилиндровият агрегат осигурява мощна тяга на втора и трета предавка, както и

постоянен максимален въртящ момент в интервала от 3000 до 4500 об/мин. 

Благодарение на всичко това новият горещ хечбек демонстрира блестящо ускорение от място, като спринтът от 0 до 100 км/ч се извършва за 8,9 секунди и впечатлява с висока еластичност, като ускорението от 80 до 120 км/ч на 5-а предавка отнема 9,9 секунди. Максималната скорост на новия модел е 207 км/ч. Задвижващият агрегат осигурява литрова мощност от над 100 к.с. на литър обем и реагира по-бързо на командите на водача, което се отразява положително на насладата от шофирането по изпълнени със завои извънградски пътища.

Новият Opel Corsa GSi впечатлява със своята прецизна ходова част, взета от най-спортния модел OPC, която осигурява стабилно пътно поведение и кратък спирачен път. Настройките на окачването и дисковите спирачки с червени апарати са създадени на легендарната „Северна дъга” на пистата „Нюрбургринг” с личното участие на Фолкер Стричек - директор на отдела Opel Performance Cars и Motorsport. Всички тези спортни настройки гарантират динамично пътно поведение както в бързите, така и в острите завои, и кратък спирачен път, особено в съчетание с 18-цоловите колела от лека алуминиева сплав и спортните гуми с размер 215/40 ZR18.

Високите динамични показатели на новия Opel Corsa GSi се допълват от атлетичния външен вид, в който изпъкват големите отвори за въздух, пластичните форми на предния капак, внушителният заден спойлер и прецизно оформени странични прагове. В предницата изпъква емблематичната за моделите GSi на Opel голяма решетка със структура на пчелна пита и централно разположено лого с две криловидни лайстни. Състезателният дух на модела се допълва от карбоновите корпуси на страничните огледала за обратно виждане.

Големите стилистични елементи с хромирани пръстени са свързани визуално в хоризонтална линия посредством черните напречни детайли, преминаващи по цялата широчина на предната част. Спортното излъчване на предницата се засилва допълнително с черния напречен панел на капака. Погледът към задната част разкрива не по-малко ярък дизайн. Привличащият вниманието спойлер на ръба на покрива създава допълнителен аеродинамичен натиск върху задния мост, а спортният хромиран накрайник на ауспуха е обграден от динамично оформената задна престилка в цвета на купето.

Усещането за чист спортен дух се предава и в интериора на Opel Corsa GSi и особено в комбинацията от спортния волан, облицованата с кожа топка на скоростния лост и алуминиевите педали. По желание може да се поръчат и състезателни седалки Recaro. Спортният Opel Corsa GSi може да бъде поръчан у нас на цена от 35 400 лева.

Технически характеристики

Opel Corsa GSi 1.4 Turbo

1,4-литров 4-цилиндров бензинов турбодвигател

6-степенна механична скоростна кутия

150 к.с. максимална мощност при 5000 об/мин

220 Нм максимален въртящ момент при 3000-4500 об/мин

8,9 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч

207 км/ч максимална скорост

6,1 л/100 км среден разход на бензин

139 г/км емисии на СО2

35 400 лева цена на модела