15-годишният ученик във варненската Първа езикова гимназия Александър Габровски е тазгодишният носител на Голямата награда „Стоян Михайловски“. Талантливият деветокласник ще получи приза на тържествената церемония в навечерието на Деня на народните будители в събота в зала „Европа“. Радостната новина за отличието от престижния национален конкурс, вписан и в календара на Министерството на културата, който се организира от Общинския детски център за култура и изкуство в Русе, вече съобщи варненски вестник. 
Всъщност, призьорите в литературната надпревара, която се провежда за 11 път, вече са известени за класирането и са поканени да участват в церемонията. За Александър, който получава най-голямото отличие в конкурса, това е поредно литературно отличие. Впрочем преди 2 години той получи и първа награда в същия конкурс, а сега журито го определя като най-добрия от всички участници. Тази година Александър Габровски издаде и първата си стихосбирка „Истории от други светове“. 
Тази година в 11-ия национален ученически конкурс за литературно творчество и журналистика „Стоян Михайловски“ участваха 103 млади автори от цялата страна със 137 творби. Единствената награда с русенски адрес е присъдена на Лариса Ферхад от училище „Възраждане“ в раздел „Журналистика“ при най-малките участници. Списъкът с наградените е публикуван на http://mihailovski.ekip101.com/.