Рецидивист от ромски произход е успял и в затвора да се върже незаконно към електрическата мрежа. Това стана ясно на дело в окръжния съд в Кюстендил за условно предсрочно освобождаване по молба на 41-годишния Живко Иванов от Петрич.

Той е с 34 присъди и поиска да излезе предсрочно на свобода, но окръжният съд отхвърли молбата му.

Живко Иванов от 2009 г. излежава в затвора в Бобов дол 12-годишна кумулирана присъда за 16 престъпления. Те са основно грабежи с побои, кражби и др., извършени от 2007 до 2009 г.

Преди това е изтърпял 5 г. и 6 месеца кумулирана присъда за други 18 подобни престъпления, извършени от 2001 до 2006 г. За дългия му престой зад решетките рискът от рецидив не само че не е снижен, но е и завишен, стана ясно в съдебната зала.

Престъпникът е наказван многократно за сбиване с други затворници, заплахи за саморазправа към длъжностно лице, държане на мобилен телефон, обиди към служител, качване на орехово дърво в двора, изнасяне на хляб от затворническата столова, обръщане на чинията с храна и др.

Едно от многото му наказания е изолиране в наказателна килия за 14 денонощия за нерегламентирано свързване към електрическата мрежа. При претърсване в спално помещение е установено, че в коридора над мивките на санитарния възел има вкопан кабел, свързан с осветлението на коридора, който продължава към тоалетната на килията, прекъснат с ключ в малка дупка между дограмата на прозореца и мазилката, и влиза в малкото спално помещение.

Тогава затворникът признал, че е свързал кабела към електрическата мрежа, за да има ток в килията и нощем, пише "24 часа".

Ромът е неграмотен и при престоя си в затвора не е работил. Магистратите в Кюстендил отказаха да го пуснат предсрочно на свобода за остатъка му от 21 месеца от присъдата.