Специализираната прокуратура и ГДБОП разбиха печатница за нелегални банкноти, съобщи заместник-главният прокурор Иван Гешев.

Акцията се е провела на 20 октомври. В печатницата, която се е намирала в подземието на хотел "Кантилена" в Слънчев бряг, и на още адреси са открити 11 570 000 фалшиви евро и 1 900 000 долара в различна степен на готовност.

По думите на Гешев това е най-голямата фабрика за фалшиви пари за последните 11 години, а може да се окаже и за последните 20 -30 години.

Задържани са четирима, сред които и собственикът на хотела, който е един от членовете на групата. Двама от нейните членове са с богати криминални биографии в тази сфера, имат и досъдебни производства.

"Използвани са всички способи на специалните разузнавателни средства", каза шефа на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

Групата е наблюдавана от януари, а досъдебното производство е образувано през септември.

"Една такава печатница не работи постоянно, тя работи веднъж на няколко години, като произведените банкноти се натрупват на различни места докато бъдат пласирани", обясни схемата Спиридонов.

Намерените банкноти били с котюри от 500 евро, 100 евро, 50 долара. Разкриването на печатницата е станало с помощта на "Сикрет сървис" и Европол.