В последно време радиотелескопът "Аресибо", разположен в Пуерто Рико, регистрира цяла поредица от съобщения, имащи изкуствен произход, съобщи Сет Шостак, главен астроном на Института SETI, който се занимава с търсенето на контакти с извънземни. Според данните, става дума за 72 сигнала, излъчени от неизвестен източник от галактика ,намираща се на 3 милиарда светлинни години от Земята.

Според експертите от SETI, вероятно става дума за изкуствен интелект, създаден от извънземен интелигентен живот. Учени от Харвард предполагат, че тези сигнали могат да идват от мощни предаватели, построени от свръхнапреднали цивилизации за връзка с междузвездни кораби.

Сега Шостак твърди, че сигналите са в "заплашителен формат" и вероятно съдържат заплахи за човечеството. Ако това е така, то планетата ни се намира в сериозна опасност. Според експертите, много е вероятно космическите сонди Пайъниър 10 и Пайъниър 11, пуснати от НАСА преди 44 години, да са привлекли вниманието на извънземните. Апаратите неочаквано за всички промениха траекторията си, след като напуснаха пределите на Слънчевата система.

Те носят информация за точното местонахождение на Земята, за устройството на човешкия организъм и данни за живота на планетата ни. Този експеримент вече бе определен от редица учени, в това число и Стивън Хокинг за опасен, защото не знаем с какви извънземни ще установим контакт.

Сега Сет Шостак и колегите му се надяват да успеят да разшифроват в близко бъдеще засечените радиосигнали и да разберат какво точно се казва в тях и дали има опасност за хората на Земята.