Новата пасарелка пред Гимназията по облекло придоби облик, след като конструкцията на съоръжението беше вдигната. Тя е от стоманобетонови плочи, греди и носещи колони и се очаква да бъде окончателно готова до края на месеца. Всеки един от етажите по съоръжението е направен от две елипси, като първият полуовал е готов и предстои да се издигне и другият.

След преминаването на жп линията новата пасарелка ще има два еднакви спираловидни етажа, а в заоблените участъци ще има панорамни площадки. В началото на ноември ще се поставят предпазните парапети, настилки и осветление, като тези дейности вероятно ще отнемат около месец, а след това има редица процедури по въвеждане на обекта в експлоатация. Очаква се за коледните празници съоръжението да може да се използва и русенци да се радват на по-модерна, по-удобна и по-безопасна нова пасарелка. Съоръжението ще отговаря на всички норми за достъпна среда и ще може да се използва и от велосипедисти.
Значително по-дългият мост е на приблизително същото място, където беше старата, разрушена пасарелка, известна като Вития мост. Както е известно, разрушаването й се наложи поради разширяването на пътя в района на бул. „Придунавски“. Усилено се работи и по реконструкцията на булеварда, като до края на октомври ще приключи асфалтирането и участъкът от площад „Свети Никола“ пред Речна гара и връзката с новото трасе ще бъде пуснат за движение. След това ще продължи работата по изграждането на тротоарите, но целта на фирмата изпълнител е да положи асфалта по пътната настилка, да направи вертикална и хоризонтална маркировка, за да може самият път да се използва от гражданите. По новото реконструирано трасе на бул. „Придунавски“ вече са оформени и джобове за автобусни спирки в района на улиците „Батак“ и „Любен Каравелов“. В проекта е включено и обновяване на пасарелките при ул. „Баба Тонка“ и „Омуртаг“.