Европейската комисия съобщи, че започва този месец спешен одит за еволюцията на африканската чума по свинете в Румъния в контекста на бързото разпространение на вируса в лични стопанства и свинеферми с търговско предназначение.

В началото на септември в България също бе регистриран случай на заболяването, като във ферми в района на Провадия бяха унищожени 65 свине. Междувременно спешно бе изградена телена ограда по границата с Румъния заради опасенията от навлизане на заразата в страната чрез дивите свине.

Комисията отбелязва, че еволюцията на африканската чума по свинете в Румъния е притеснителна, тъй като само за четири месеца страната съобщи за близо 1000 огнища на болестта в лични стопанства и в свинеферми. Тази ситуация е извънредна и предизвиква много сериозни притеснения, заяви за агенция "Медиафакс" Анка Падурару, говорител по въпросите на здравето и безопасността на храните.

Тя каза, че ЕС ще продължи да помага на Румъния както с техническа помощ, така и с финансова, тъй като общите разходи от епидемията, изглежда, ще надвишат много първоначално отпуснатата от властите сума от 726 хил. евро.

По думите на Падурару Румъния е информирала комисията за своето намерение да отпусне 43 милиона евро от своя бюджет, предвиден за селско развитие, за финансиране на мерките по африканската чума по свинете. Европейският комисар за земеделието Фил Хоган е уверил румънския министър на земеделието, че ще направи всичко възможно да ускори това искане за промяна на националната програма за селско развитие.

"Гъндул" припомня, че министърът на земеделието Петре Дая обяви миналата седмица, че ЕС би отпуснал на Румъния 43 милиона евро за дезинфекция, санитарно-ветеринарни лаборатории и екарисажи.