Две години условно лишаване от свобода с три години изпитателен срок - това е присъдата на 70-годишния Петко Илиев, който преди малко повече от година бе задържан за смъртта на изявен рецидивист, когото заловил да краде грозде в лозето му в Бяла. Наказанието е за незаконно притежание на оръжие. По обвинението за умишлено убийство подсъдимият бе оправдан, а дъщерята на загиналия Петко Чакъров, която бе внесла искане за 200 000 лева обезщетение заради тежкото психическо напрежение, на което била подложена от загубата, вчера го оттегли чрез адвоката си.
На 31 август следобед м.г. пенсионерът отишъл на накъса малко грозде за приятелите си в пенсионерския клуб, но намерил между редовете двама непознати да берат най-хубавите чепки с ножове в ръце. Стопанинът извадил от багажника на ладата си стара ловна пушка, а 59-годишният Чакъров, който на млади години е служил в Чуждестранния легион на Франция, а след това е участвал в мироопазваща мисия в Камбоджа, тръгнал към него с две кофи с грозде и нож в лявата ръка. По думите на Илиев, щом го наближил, Чакъров пуснал кофите на земята, вдигнал ножа и тръгнал към него с думите „Сега ще те убия“. Тогава пенсионерът опрял дългата цев на френско-белгийската пушка от Руско-турската война в стомаха на крадеца, за да го държи далеч от себе си. Бившият легионер обаче я хванал за дулото и започнал да я дърпа, при което пушката гръмнала и той се свлякъл на земята. 
Бай Петко веднага го натоварил в колата си и го откарал в болницата в Бяла. Там дежурният д-р Диманов и негов колега направили всичко възможно да спасят простреляния, но сачмите поразили фатално черния му дроб и медиците загубили битката за живота му. Веднага след това Петко Илиев се предал с пушката в РПУ Бяла и признал, че е убил човек. Съдебно-медицинската експертиза установила 0.5 промила алкохол в кръвта на починалия, уточни в предишно съдебно заседание съдебният лекар д-р Пламен Димитров.
Вчера вещото лице Людмила Пенева заяви пред съда, че пушката няма фабричен номер и предпазител, може да стреля с ловни патрони 16-и калибър и заради спецификата си на зареждане може да произведе случаен изстрел.
Прокурорът по делото Пламен Петков посочи, че оръжието е придобито по незаконен начин и с него Чакъров е умъртвен умишлено.
Не се потвърждава версията, че Чакъров е тръгнал към подсъдимия с нож в ръка, защото в кофата са намерени и двата ножа, каза Петков и уточни, че за подобно престъпление законът предвижда лишаване от свобода от 10 до 20 години. Предвид факта, че Илиев е оказал пълно съдействие на разследващите случая прокурорът поиска 5 години ефективен затвор, като се зачита времето на задържането му от 31 август 2017 година.
Адвокатът на подсъдимия Людмил Павлов оспори посоченото обвинение за умишлено убийство с думите „Нищо не е така, както изглежда“. 
Петко Илиев е пенсионер, който обработва лозето си, но 4 години някой обира гроздето. На 31 август е отишъл да набере малко грозде за приятели, но заварва двама крадци. Чакъров е съден за изнасилване, телесна повреда, кражба, закана за убийство на съдия в Бяла, за грабеж и шофиране пиян, а свидетелството му за съдимост представлява четири страници с описаните му престъпления, посочи адвокат Павлов и уточни, че пушката на клиента му е била заредена в колата му, защото е смятал, ако завари крадец, да го сплаши с изстрел във въздуха. В крайна сметка се е стигнало до смърт, но подсъдимият е действал в условията на неизбежна отбрана срещу крадци в собствения му имот, пледира адвокатът.
Относно незаконно притежаваната пушка защитата уточни, че тя е производство от 1878 година, Илиев я е купил от пазара в Търново преди 20 години, защото е била от Руско-турската война, което я прави уникална. Тъй като е производство преди началото на 20 век не подлежи на регистрация. Това било мнението и на натоварената с регистрацията на оръжие служба КОС на МВР.
След кратка почивка съдът се произнесе, присъдата може да се обжалва в 15-дневен срок.