Четири екипа спасители от противопожарните в страната, обучени специално за издирване на затрупани хора след бедствие, заминаха на голямо учение в Букурещ, където се тренират действия след опустошително земетресение с магнитуд 7.5 по Рихтер.
Сценарият на занятието бе обяснен вчера в Русе от директора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов, който изпрати спасителите заедно с директора на русенската пожарна комисар Димитър Павлов.
В събота вечерта мощен трус от Вранча разрушава стотици сгради, най-вече в Букурещ. Загинали са 400 човека, хиляди са затрупани, има много хора в неизвестност. В Свищов и Никопол също има разрушени сгради. Към двете места са насочени сили на пожарната, а по-късно от Румъния е поискана помощ, след което веднага са сформирани 4 екипа с 40 служители на пожарните служби в София, Монтана, Велико Търново и Габрово, които са обучени за издирване на затрупани хора. В учението в реална обстановка след силно земетрсение участват и екипи от Унгария, Чехия и Румъния.
Играем го реално - хората, които в момента са тук, никой не знаеше вчера, че днес ще се наложи да ходят в Румъния, обясни гл.комисар Николов.
Пожарникарите са тръгнали в 3 часа през нощта за Русе, за да пристигнат навреме. Те са оборудвани със специализирана техника, която да помага за издирване на затрупани хора - видеоуреди, аудиоуреди, отчитащи сърдечен пулс, топлинни индикатори.
Всеки от автомобилите ни има различно оборудване, специализирано за конкретен вид дейности. Има за издирване с определени уреди, има разкъртване на конструкции, за спасяване по алпийски способ, оборудването е много разнообразно, обясни ръководителят на българския екип гл.инспектор Радослав Стефанов от РД ПБЗН-Габрово.
Пожарникарите си носят от България абсолютно всичко необходимо – храна, вода, спални чували и палатки, тъй като правят лагер на място, а не отиват в хотел. Те не трябва да са в тежест на приемащата страна, а да помагат. Освен тези 4 екипа за търсене и спасяване на хора, към Главна дирекция „ПБЗН“ има още екипи за потушаване на горски пожари и за работа в заразена среда, като най-добрият в тази сфера е русенският, посочи гл.комисар Николов.