Патриотични клубове от цяла Североизточна България се включиха в пресъздаването на славните битки край сливополското село Ряхово от 1916 година и показаха отблъскването на румънския десант, наричан в западни и румънски източници Офанзивата от Фламънда. Събитието беше кулминацията в честването на 100-годишнината от края на Първата световна война и 102-годишнината от победата на българската армия в Ряхово. Тогава храбри български герои не позволяват на румънски войски да установят предмостие на нашия бряг на Дунав между Русе и Тутракан, а ликвидирането на десанта има стратегически последици. То пресича руско-румънската контраофанзива в Добруджа и има безценен принос за победата на Централните сили при Кубадин, Добричко. 
На крайбрежната ивица в селото бяха пресъздадени също военнополеви лагери на българската и румънската войска, както и отбранително съоръжение от времето на Първата световна война.
Преди това пред монумента с имената на войните от Ряхово, дали живота си за Родината, бе отслужена панихида.
Открит урок по родолюбие, турнир по стрелба с лък и въздушна пушка, конкурс за исторически достоверна рисунка на войни от Първата световна война, както и музейна експозиция на открито бяха част от програмата за честванията.
Сред гостите на тържествата бяха депутатите Пламен Нунев, Искрен Веселинов, представители на министерството на отбраната, областният управител Галин Григоров, който беше един от основните организатори, неговият заместник Валентин Колев, кметът на Сливо поле Валентин Атанасов и други. 
Григоров връчи грамоти на няколко патриотични клуба и сдружения, както и плакети за принос в съхраняването на българските традиции и родната памет на представители на военното министерство. Поводът са отпуснатите средства за реновирането на паметника на войните в село Ряхово и други монументи в областта.