Късата историческа памет и близостта в произношението на две имена може да изиграе лоша шега и нещо прекрасно да бъде кръстено на лош човек. Такава е историята на един невероятен португалски десерт - фантастично суфле от белтъци, полято с карамелен сос. Автентичното му име е Пудинг Малакоф, но днес ефирният сладкиш е известен като Пудинг Молотов, което пък дава основание на руснаците да го броят за руски. А всъщност десертът е кръстен на една решаваща победа по време на Кримската война, в която се сблъскват интересите на Русия и Великите европейски сили за влияние върху териториите на западащата Османска империя. От едната страна е руският император Николай Първи, а от другата - съюзът между Османската империя, Франция, Британската империя и Сардинското кралство. 
Малахоф курган е тактически важен хълм на около 4 км югоизточно от Севастопол, който е база на руския черноморски флот. На върха му през юли 1854 г. е построена отбранителна крепост с тежки оръдия, която изиграва основна роля в защитата на града, когато в началото на октомври френско-британските сили обсаждат Севастопол по суша и море. Почти година по-късно - на 8 септември 1855 г., след неколкодневен масиран обстрел на крепостта съюзническите сили успяват да сломят съпротивата на руските бранители на хълма. Френската армия под ръководството на генерал Жан Жак Пелисие нахлува в полуразрушената крепост, а един от пехотинците - Еужен Либо, забива на върха й френското знаме. На другия ден Севастопол пада и се слага край на 11-месечната обсада, а в началото на следващата година е подписан Парижкият мирен договор. А генерал Палисие получава титлата херцог на Малакоф.
На тази решителна победа, посрещната с радост и облекчение от населението в страните, участвали в съюза на европейските сили, неизвестен португалски сладкар посвещава сладкиш, приготвен само от яйчни белтъци и полят с карамелов сос. Вероятно това е бил най-добрият начин да се оползотворят останали белтъци след приготвянето на други рецепти, в които се използват само жълтъци. Възможно е също причина за това да е икономичното използване на продуктите във военновременно време. Логично е да се допусне и че меренгето, т.е. разбити със захар на твърд сняг белтъци, са били любими на сладкарите и точно затова пудингът, наречен Малакоф, както се е произнасяло по ония ширини името на Малахов курган, е приготвен по този начин.
Тук любопитната подробност е, че в Швейцария, родината на меренгето, завърналите се от обсадата на Севастопол наемни войници също започват да приготвят малакоф, който е коренно различен от португалския. Това е вкусно алпийско ястие, което представлява пържени топчета от сирене и традиционно се сервира като предястие. От смес от сирене, брашно, чесън, яйца, индийско орехче, сол и черен пипер с добавено вино и кирш се оформят кюфтенца, които се пържат, докато станат златисти и хрупкави.
Португалският десерт обаче като че е бил орисан да го свързват с война. През Втората световна война в Европа се прочува съветският външен министър Вячеслав Молотов, който през 1939 г. подписва тайния пакт за ненападание между Германия и СССР. Пактът Рибентроп-Молотов разделя Европа на сфери на влияние. Според това разделение Финландия, която преди два века се е отървала от Руската империя, отново попада в интересите на Съветския съюз и руснаците не закъсняват да нахлуят в страната. Когато започват бомбардировките над Хелзинки, Молотов заявява, че от техните самолети не падат бомби, а храна и напитки за гладния финландски пролетариат. Пропагандна наглост, на която финландците отговарят с ирония, като наричат съветските бомби Кошниците за хляб на Молотов, а бутилките със запалителна течност, които хвърлят срещу съветските танкове - Коктейли Молотов. Това е същата самоделна бомба, която и днес се използва от агресивни демонстранти.
С черния си пропаганден хумор Молотов се прочува в цяла Европа, още повече че от неговите „кошници за хляб“ получават и други европейски страни. Век след победата на Малахов курган, за която вече пише само в учебниците по история, и актуалните всекидневни сводки от фронтовата линия близостта между двете имена - Малакоф и Молотов, изиграва лоша шега на ефирния карамелен десерт, който започват да наричат Пудинг Молотов.
Впрочем той има и още едно име - Pudim de claras или пудинг от белтъци. Но то е скучно и не разказва никаква история.

Пудинг „Молотов“

Необходими продукти:
8 яйчни белтъка
16 с.л. захар
за карамела:
2 ч.ч. захар
1 ч.ч. вода
Начин на приготвяне:
В тенджера се слагат захарта и водата за карамела. Загряват се и се бъркат, докато захарта се разтвори. Оставя се да ври на среден огън. Когато започне да потъмнява леко и придобие кехлибарен цвят, се сваля от огъня. Карамелът се изсипва в купа и се оставя настрани.
Белтъците се разбиват, докато станат леки и кремообразни. Постепенно се добавя захарта, без да спира разбиването на белтъците. Трябва да се получи гъст сняг с твърди връхчета. Разбитите белтъци се изсипват в намазнена кръгла форма за кекс с дупка в средата. Пече се на водна баня в предварително загрята до 120 градуса фурна около 20-25 минути, докато отгоре стане златистокафяво. След като се извади от фурната, се оставя за 10-тина минути да се охлади и много внимателно се изважда от формата.
Преди сервиране се полива с карамеления сироп.
Има и обогатена разновидност на пудинга със сладкарски крем, приготвен от мляко, брашно, жълтъци и ванилия. С него се покрива сладкишът, а отгоре се полива карамеленият сос.