Отговаря астробиологът и гласиолог Сипрен Версо, който живее на най-отдалечената научна база в света, “Конкордия” в Антарктика

Какво е да готвиш на минус 70 градуса по Целзий – на този необичаен въпрос отговаря астробиологът и гласиолог Сипрен Версо, който живее на най-отдалечената научна база в света, “Конкордия” в Антарктика.

За сравнение – Международната космическа станция, която се намира на около 400 км над земната повърхност e по-близо до цивилизация, отколкото база “Конкордия”.

13-те души, които живеят на базата, се сблъскват с множество предизвикателства дори когато трябва да изпълнят най-обикновени задачи, като да си сготвят вечеря, например.

В своя “Туитър” профил Версо редовно публикува снимки как изглежда храната, когато е изложена на минусовите температури.

“Въпреки че температурите се повишиха до минус 70 градуса по Целзий, все още е леко хладно, за да ядем навън”, пише Версо и публикува снимка как изглежда купа със спагети. И не, тук няма “Фотошоп” – вилицата наистина виси във въздуха.

Друга снимка показва опита на Версо да закуси филийка с мед – отново неуспешен.

Опитът да се сготвят яйца също е безнадежден – ако искате яйца на очи, съдържанието им замръзва още преди да бъде изцяло изсипано в тигана.

А пък пухкавият омлет се превръща в ледена висулка, докато бива изсипван от горещия тиган.

За девет месеца всяка година базата не може да бъде напускана или достигана от външни хора, поради което учените са принудени да ядат храна от консерви. “Тъй като температурата на база “Конкордия” никога не се повишава, държим всичката си консервирана храна отвън”, обяснява Версо.