Убийството на Виктория Маринова предизвика широка вълна коментари в страната и по света.
Мнението на журналистическата колегия в Русе е, че случаят е криминален и няма отношение към професията й. Младата жена не се е занимавала с разследваща журналистика, работата й в тази сфера тепърва е прохождала и няма причина коренът на злото да се търси там - смъртта на Вики, както я наричаха приятелите й, е изгаряща човешка трагедия. Според 24chasa.bg такова е мнението и на близките й.
„За пръв път пред очите ми един криминален случай насила се превръща в политически. Това ще се върне като бумеранг върху цялата професия, ние трябва да анализираме факти, а не да запълваме липсата на информация с удобни за тезите ни съчинения“, заяви вчера един от най-дългогодишните журналисти в Русе. 
В Европа смятат за меродавно мнението на хора, които твърдят, че убийството е свързано с журналистически разкрития и го тласкат от криминалното в политическото поле.
Ето какъв е резултатът.

Българските власти трябва незабавно да изправят пред съда виновника за смъртта на разследващата журналистка Виктория Маринова, заяви в Туитър първият зам.-предсетел на Европейската комисия Франс Тимерманс. Самата комисия призова за бързо и задълбочено разследване на ужасяващото престъпление. Трябва да направи така, че журналистите, където и да са те, да се чувстват в безопасност, заяви нейн говорител.
Германското правителство остро осъжда убийството на българската журналистка Виктория Маринова и го нарича "брутално и ужасно", предаде Асошиейтед прес.
Говорител на германското външно министерство каза, че е наложително "да има бързо разследване и ужасното събитие да бъде разкрито, колкото се може по-бързо".
Членът на германския парламент от партията на Зелените Свен Гиголд каза, че цяла Европа трябва да е разтревожена от убийството. 
"Първо Малта, после Словакия, сега България. Неприемливо е в Европа отново да убиват журналисти", каза той, имайки предвид убийствата на разследващите журналисти Дафне Керуана Гилиция и Ян Куциак. Депутатът призова Европейския парламент бързо да изпрати делегация в България, която да помогне за разследването на убийството на журналистката.
Редица неправителствени организации и чуждестранни медии също публикуваха позиции и материали по повод жестокото убийство.
Международната организация "Репортери без граници" призова българските власти да "хвърлят цялата светлина върху този ужасяващ акт" и да осигурят защита на колегите на Маринова, предаде "Франс прес".
АФП съобщава, че представителят за свободата на медиите в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Арлем Дезир е заявил, че е шокиран от убийството на разследващ журналист, и призовал за цялостно и стриктно разследване.
Комитетът за защита на журналистите (КЗЖ) призовава българските власти да извършат задълбочено разследване на убийството на българската журналистка Виктория Маринова, водеща и административен директор на местния телевизионен канал ТВН, пише в декларация на комитета, съобщава "Франс прес".
"КЗЖ е шокиран от варварското убийство на журналистката Виктория Маринова. Българските власти трябва да положат всички усилия и да използват всички ресурси, за да извършат цялостно разследване и да изправят отговорните пред правосъдието", е заявил в Брюксел представителят на комитета в Европейския съюз Том Гибсън.
За убийството съобщи и британският вестник "Гардиън".
Би Би Си съобщава, че българката Виктория Маринова е третият известен журналист, убит в Европейския съюз през последната година. Британската медия цитира Харлем Дезир, представител на проекта "Срещу организираната престъпност и корупцията", в който Маринова е участвала. Той настоява за сериозно разследване на случая и наказание за извършителите.
И организации, и медии припомнят, че в Европейския съюз през изминалата година са убити двама журналисти заради работата им. Словашкият разследващ журналист Ян Куцияк бе застрелян през февруари 2018 г. в Словакия, а известната малтийска разследваща журналистка Дафне Каруана Галиция бе убита през октомври 2017 г. от експлозия в колата й близо до дома й в Малта.
В материала си Би Би Си припомня, че по отношение на свободата на медиите България е на последно място в ЕС, според проучването на международната организация "Репортери без граници".
Днес в Русе пристига пратеник на словашкия вестник "Денник", който ще проучи на място трагичното убийство на Виктория Маринова.
"Има нещо общо между смъртта на 3-годишния Пепи Терзийски, преди 17 години, и на русенската журналистка - и в двата случая в обществото има много насъбрано напрежение, което се подпали буквално за часове от един наглед страничен случай, който изглеждаше по-скоро личен и не свързан с политика или каквото и да било друго... Струва ми се, че има опит смъртта на тази дама да бъде употребена за общополитически цели, разбира се - опозиционни и, разбира се - протестни... Западните медии, като че ли виждат този случай като част от поредицата Словения, Малта, а ми се струва, че ситуацията не е такава. Прекалено жестоко обвинение за страната ни е това. Да, смразяващ случай е и трябва веднага да бъде намерен виновният и да понесе цялата строгост на закона, но да говорим, че това е посегателство върху медии е рано... Второто и още по-тъжно, като извод от този случай е, че дори да намерят утре виновника, може би почти никой няма вече да повярва. То не бяха клошари, които се оказваха виновни за едно или друго, не бяха обяснения на властта... Така да се каже, българското общество е докарано до там, че малцина са тези, които вярват на политическата прослойка и на свързаните с нея институции. Това е по-опасният проблем". Това каза за предаването "Нещо повече" на БНР политологът Първан Симеонов, който уточни, че през 2001 година е имало по-голямо обществено напрежение заради тежките реформи и високата безработица, а сега - по-голямо политическо напрежение заради усещането за застой.