Европейската комисия няма никаква търпимост към корупцията и злоупотребата със средства от ЕС, заяви днес говорител на институцията в отговор на въпрос.

"Възприемаме съвсем сериозно всички изразени подозрения за злоупотреба със структурните фондове, следим медийните материали, свързани с България", добави той по повод съмненията за нарушения около обществени поръчки в строителството у нас. "Ще съобщим на ОЛАФ (Европейска служба за борба с измамите) и вече поискахме данни по тези обвинения от съответните власти", добави говорителят.

Той поясни, че ЕК е длъжна да препраща на европейската служба за борба с измамите всякакви данни, които прецени, че следва да бъдат подложени на задълбочена проверка. Говорителят отбеляза, че за неприключили проверки подробности не може да бъдат съобщавани.

Пред POLITICO говорител на ОЛАФ е обяснил, че агенцията е наясно с твърденията за възможна злоупотреба с фондовете на ЕС в България, които бяха изведени наяве от журналистите през последните седмици. От там уточняват, че на този етап не може да се говори за вина, тъй като няма нищо доказано все още.

Припомняме, че в края на септември полицаи арестуваха българският журналисти от „Биволъ“ Димитър Стоянов и румънския му колега Атила Биро от RISE Project, при разследването им срещу строителната фирма „Джи Пи Груп“ за злоупотреба с евросредства.