Мога да потвърдя, че екип на ОЛАФ е тук, не съм упълномощен от ръководителя на ОЛАФ да давам други изявления. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров, предаде БГНЕС.

Вчера излезе информация, че екип от експерти на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) е на посещение в София тази седмица, за да разследва твърдения за злоупотреба с еврофондове от висш български съдия. В медиите се твърдеше, че експерти на ОЛАФ са у нас заради разследването срещу председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов и на Военно-апелативния съд Петър Петков.

На въпрос за информациите за това, че се проверява Моника Станишева заради аферата "Хохегер", главният прокурор каза, че има проверка, започнала по сигнал на парламентарна комисия след доклад. Към тази проверка е присъединена и една нейна молба. С нея тя поставя искания "да бъдат проверени всички тези твърдения".

Колкото до разпитите на хора от КТБ заради сигнала на "Протестна мрежа", Сотир Цацаров каза, че те са извършвани в СДВР. "Проверката по сигнала се осъществява с такива действия. Такава е преценката на прокурорите, такива действия се извършват", каза той. Главният прокурор допълни, че когато тя приключи, ще има информация и за тримата, които са неин обект. "Проверката по отношение на едното лице е напреднала доста", заяви Цацаров, без да споменава имена. Единственото, което уточни, отново без да споменава имена, бе: "С едното лице е на фаза разпити, а с второто – почти са финализирани данъчните проверки спрямо него и негови близки, може би с определени резултати. По същия начин е проверката и по отношение на трето лице".