31 невръстни русенчета, между които и съвсем мънички бебета, вчера получиха свето кръщение по време на втората масова церемония, организирана от сдружение "Движение за национална кауза". Тази година в Русе бяха записани 47 бебета - два пъти повече от миналата година, казаха организатори на кампанията от сдружението, председател на което е Андрей Арнаудов, по-известен с шоу тв предаванията си като "Сблъсък" и "Фермата". Част от записаните били болни и се отказали. Останалите 31, сред които и три двойки близначета, бяха кръстени на две групи в катедралния храм "Света Троица". 
Малките момиченца и момченца бяха облечени в официални дрешки. Невръстните девойки - в роклички от розов тюл, шифон и сатен, на главиците им се мъдреха джувки, грамадни хризантеми от плат и диадеми. Повечето от момченцата също бяха нагиздени - с ризки, елеченца, тези с повечкото косица бяха сресани старатаелно. Близките също бяха с официални тоалети, особено бяха горди кръстниците, които този път всяко семейство си беше поканило - за разлика от миналата година, когато общ кръстник беше актьорът Александър Сано. 
Мисията да извърши второто русенско масово кръщене бе поверена на отец Алеко Рачев, който оглавява Басарбовския манастир. И макар той и останалите трима свещеници да се постараха да направят максимално съкратена версия на ритуала, още преди кръстниците да бъдат попитани дали са се отрекли от сатаната и те да отговорят в нестроен хор "Отрекохме се", две-три от бебетата вече се бяха разплакали, като едно от момченцата направо пищеше. Чест прави на момиченцата, че стоически мълчаха и търпеливо понасяха церемонията. В интерес на истината, в момчешката половина двама кандидат-християни спаха дълбоко през цялото време и се пробудиха едва когато майките взеха да ги събличат за топването в купела. 
През купела децата минаваха като на конвейер - бързешком, защото следващите чакаха реда си голи или по памперси, родителите ги загръщаха в бели хавлийки, а след това поднасяха челцата им на другите свещеници за миросване и подстригване. В тази суматоха и при това бързане лично аз не знам какво въображение трябва да имаш, за да наречеш ставащото "празник". А за онази интимност и съкровеност на светото тайнство, каквото по дефиниция е кръщаването, и дума не може да става. По-скоро остава усещането за припряност и претупване - и в крайна сметка за нещо, което вместо да бъде изживяно и осмислено дълбоко и трепетно /в случая от родителите и роднините/, просто е поредното отснето "събитие", отметнато в графата "така се прави" и несъмнено качено по-късно в социалните мрежи, където да бъде "лайкнато". 
Накрая нововъведените във вярата християнчета получиха по едно осветено сребърно кръстче и подаръци от организаторите на кампанията. И семействата се разотидоха. До следващото издание на кампанията на Андрей Арнаудов, чието движение има претенцията, че с тези показни масови кръщенета насърчава раждаемостта. Как точно - вероятно си знаят само хората в движението с претенциозната абревиатура ДНК.