Украйна представи първата си слънчева електроцентрала в силно заразената с радиация зона около Чернобилската АЕЦ, където през 1986 г. стана най-страшната ядрена авария в историята на ядрената енергетика. Новата централа има около 3800 фотоволтаични панела, инсталирани на площ от 1,6 хектара на стотина метра от авариралия реактор, предаде БНТ. 

"Днес свързваме централата с украинската електропреносна мрежа", заяви Евген Варягин, директор на украинско-германската група Солар Чернобил, автор на проекта.

Символичната мощност на централата от 1 мегават е достатъчна да осигури потреблението на около 2000 апартамента. Солар Чернобил е инвестирала 1 милион евро в проекта.

След този първи блок се очаква предприятието да достигне общ капацитет от 100 мегавата до края на 2019 г, посочи Варягин.

Украйна се стреми да развие собствено енергийно производство след рязкото спиране на руските газови доставки в разгара на кризата между Москва и Киев. Тя иска също така да даде нов живот на изключителната зона в Чернобил с радиус от 30 км около авариралата централа, на стотина километра северно от Киев, близо до границата с Беларус.

Киев купува от 2009 г възобновяема енергия на "зелени" тарифи, които са най-високите в Европа и сред най-високите в света, според експерти.